Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

O ZAGREBAČKOJ KATEDRALI NA OKRUGLOM STOLU



KATEDRALA JE JOŠ UVIJEK NEPOZNANICA

U Matici Hrvatskoj održan je 18. siječnja 2023. okrugli stol pod imenom ” Zagrebačka katedrala nekoć, danas i sutra”.” Ovaj okrugli stol organiziran je ne zato što se ove godine slavi neka posebna obljetnica, već zato što je snažan potres od 5,1 po Rihteru 20. ožujka 2020., nakon potresa iz 1880. godine kada je Katedrali dograđen i drugi toranj, pred nas postavio niz pitanja, koja se tiću kako obnove same građevine, tako i interpretacije njezine slojevite tisućljetne povijesti. Za razliku od nekih drugih katedrala u Hrvatskoj, čija je povijest postala dostupna zahvaljujući sustavnim istraživanjima, mi neznamo što skriva predpovijest Zagrebačke prvostolnice, niti imamo jasne obrise predtatarske građevine. Zašto je ugarski kralj Ladislav dao podići episkopalnu crkvu, upravo na ovom mjestu? Ta i slična pitanja su bez odgovora “– rekao je moderator povjesničar Dino Milinović te nastavio “Bez sumnje je važnost i uloga Katedrale, od 13. stoljeća i doba Antuna Kažotića, do bedemima opasane utvrde u vrijeme ratova protiv Osmanlija, pa do prestižnog simbola glavnoga grada Hrvatske u 19 stoljeću utjecala na izostanak arheoloških istraživanja koji bi nas upoznali s počecima Katedrale.”
Znanstvenica Ana Deanović koja je napisala monografiju Zagrebačke katedrale 1988. kaže da je mnogo toga samo hipoteza, a ne i dokazana činjenica.



Znanstvenik Vladimir P. Gross prezentira svoj rad Katedrala prije katedrale
Moderator je povjesničar Dino Milinović Snimila mzz

Okrugli stol u organizaciji Matice Hrvatske i Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske ima za cilj iznova skrenuti pažnju na umjetničke i simboličke sadržaje koje Zagrebačka katedrala posjeduje kroz svoju arhitekturu, skulpture, oslikane liturgijske rukopise i predmete iz crkvene riznice. “ U trenutku kada počinje obnova Katedrale od potresa, želimo skrenuti pozornost na to da doznamo i kao stručnjaci pojedinih područja i kao šira javnost odgovore na pitanja njenog ranog razvoja I njezina nastanka. Sada je prigoda da se promisli kako vrednovati i predstaviti vrhunska djela iz riznica Katedrale te ih učiniti dostupnijima široj javnosti.” rekao je povjesničar Milinović. (M. Zouhar Zec)



Veliki interes za okrugli stol " Zagrebačka katedrala nekoć, danas i sutra " - dvorana je bila puna već u 9,30 ujutro.mzz




Post je objavljen 19.01.2023. u 10:03 sati.