Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NAJAVLJEN PROSVJED „OPROSTITE ŠTO SMETAM, NE MOGU DISATI“



NOVINARI TRAŽE NEOVISNU ISTRAGU - A MINISTAR BEROŠ NE ČUJE NIŠTA !

Hrvatsko novinarsko društvo, odnosno predsjednik društva Hrvoje Zovko komunicirao je na press konferenciji 14. siječanj 2023. da će biti održan prosvjed pod nazivom "Oprostite što smetam ne mogu disati" šest mjeseci nakon tragične smrti novinara Vladimira Matijanića. Biti će to 5. veljače, a novinari će prosvjed održati na Markovu Trgu. „ Na prosvjedu će se ponovo upozoriti na to da aktualna politička hrvatska vlast zataškava ovaj slučaj i okolnosti novinarove smrti. U HND-u podsjećaju da ni nakon šest mjeseci nije pokrenut neovisni postupak, nitko nije smijenjen, niti je itko odgovarao, čak ni na disciplinskim ili etičkim odborima“, rekao je Zovko.
Vladimir Matijanić bio je novinar portala Indeks.Dobio je koronu, bolest koja je za neke smrtonosna, a neki je prebole bez većih posljedica. Matijanić je bio je bolesnik s autoimunom bolešću i kada je dobio kovid 19 nije dobio potrebu liječničku pomoć, što znači nije hospitaliziran, nije mu propisan lijek protiv korone, ali nije ni na odgovarajući zdravstveni način pregledan. Umro je usred ljeta, 5. kolovoza 2022. u Splitu u stanu. Iako je zdravstvena inspekcija nedugo nakon njegove smrti otkrila nepravilnosti u ophođenju i liječenju kolege novinara Matijanića, zaključak inspekcije ministarstva zdravstva je bio „ da nije bilo većih propusta“- što je izrijekom rekao ministar Beroš a u postupanju prema Matijaniću u okviru pružanja zdravstvene pomoći.

Nisu li ti propusti koji su se i dogodili, dakle bili su manji, a ne veći, upravo presudili Matijanićevu životu? Zašto ministar Beroš i povjerenstvo ne priznaju pogreške? Zašto ministar Beroš negira pogreške koje su se dogodile u zdravstvenom pristupu prema Matijaniću? Može li ministar zdravstva zaštitit zdravstveni sustav i pojedince u njemu s imenom i prezimenom svojim tumačenjem“ da nije bilo većih propusta“?
Ali logika činjenica o tom slučaju , koje zna Matijanićeva partnerica Andrea Topić, kao i sadržaj u tekstovima koji su novinari napisali slijedom novinarskih traženja istine u slučaju Matijanić, nalaže da se ministrovo objašnjenje ne može prihvatiti. Zato što je pogrešaka bilo. HND je tražio da se osnuje neovisno povjerenstvo i da istraži slučaj Matijanić, no kao da se radi o inatu nadležnih protiv pokretanje povjerenstva, pa se povjerenstvo ne osniva. Ministar i ministarstvo čekaju da novinari slučaj Matijanić zaborave! No udruga novinara traži smjenu ministra zdravstva Beroša radi zataškavanja slučaja Matijanić i neće zaboraviti slučaj .

Ministar Beroš negira slučaja Matijanić, a novinare koji traže neovisnu istragu i pravedno rješenje postavlja u poziciju onih koji traže previše - pa šutnjom želi sve riješiti. No postoji još jedna mogućnost, a ta je zatražiti mišljenje i sudjelovanje Povjerenice za zdravlje i sigurnost hrane Europske komisije Stele Kiryakides . Odgovor od povjerenice posve je sigurno, s obzirom na dinamiku kojom se u EU radi, neće se čekati šest mjeseci.

Margareta Zouhar Zec




Post je objavljen 15.01.2023. u 16:38 sati.