Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Muke zbog eura

Jednom davno, najveći problem i nedoumice nacije po pitanju novca bilo je raspoznavanje koji lik se nalazi na kojoj novčanici jugoslavenkih dinara. Danas, dolaskom eura, mnogi imaju problema nekim drugim, ali zapravo vrlo banalnim stvarima...

Otkako je euro ušao u upotrebu, jako puno je onih koji zbog vlastite neupućenosti ili ignorancije pogrešno uvjereni da u Hrvatskoj vrijede samo kovanice eura sa hrvatskim naličjem (karta hrvatske, kuna, Tesla i glagoljica), pa odbijaju sve ostale kovanice jer smatraju da "te ne vrijede u Hrvatskoj", ili pak vjeruju da da postoje "hrvatske papirnate novčanice eura", a kada dobiju novčanicu prve serije, misle da su te novčanice "nisu hrvatski euri", ili da su "stare i nevažeće", pa čak i da su "falsifikati".

Iako se sve nedoumice i zablude mogu riješiti sa samo malo "guglanja", počevši od službenih stranica Europske središnje banke, Hrvatske narodne banke i njima sličnih, nažalost nekima je to prekomplicirano ili im se jednostavno ne da jer "oni već sve znaju".

Za takve ljude - kratko i jasno:

1. Sve kovanice eura vrijede na području čitave eurozone! Bez obzira što im je na naličju.

2. Ne postoje "hrvatske (papirnate) novčanice eura"! Papirnate novčanice eura su iste za cijelu eurozonu, bez nacionalnih obilježja, a u opticaju su dvije serije novčanica, tzv. prva serija (vidi sliku) i druga "serija Europa" (vidi sliku). Obje serije su važeće kao sredstvo plaćanja na području čitave Eurozone.

Post je objavljen 12.01.2023. u 23:59 sati.