Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

U PAGU PREDSTAVLJEN ROMAN „MIĆELOVE KRONIKE ili gomila muke i truda“




Navršava se mjesec dana kako je u Gradu Pagu 19. prosinca 2022. u Kneževom dvoru predstavljena knjiga „Mićelove kronike ili gomila muke i radosti“ autora Iva Fabijanića. Ivo Fabijanić je kazao kako su njegova prva knjiga, „Ružarij nane Jerke“ i knjiga „Pjesme i Pisma mojoj Mariji“ dio trilogije te kako će objaviti i treću knjigu.


Knjigom „Mićelove kronike ili gomila muke i radosti“ zaokružena je priča svojevrsne trilogija o obiteljima Fabijanić, kako autorove obitelji tako i obitelji njegove supruge Marije.
Autor je knjigu podijelio u tri djela, u prvom djelu na njemu sada prepoznatljivom stilu pisanja, opisao je život ing. Fabijanića od njegovog rođenja do njegove smrti
Drugi dio knjige su pisani zapisi ing. Mihovila Fabijanića pisani rukom koji je svojim krasopisom omogućio da se svi zapisi mogu pročitati u originalnom obliku.

Treći dio knjige pod nazivom „Sjećanja“ prepušten je gostima: Branimiru Maričeviću, Vesni Ivić, Urici Lisjak, Ana Mariji Fabijanić (unuka), Josipu Portadi i Ivanu Gligori koji je napisao predgovor za knjigu.
Autor predgovora Ivan Gligora je onaj čovjek koji je Mihovila Fabijanića predložio Gradskom vijeću Grada Paga za dodjelu Povelje Grada Paga za životno djelo.

Gosti koji su u svojim sjećanjima napisali osvrte na Mihovila Fabijanića spominju ga kao učitelja kojeg se pamti cijeloga života. To je osoba od koje se često očekuje mnogo u određenim životnim situacijama. Biti učitelj oduvijek je označavalo nešto više, plemenito u ponašanju tako i na odabiru budućih zanimanja svojih učenika.

(foto:Radio Pag; Facebook)

Vjerujem da je upravo takvim ponašanjem Mihovil Fabijanić utjecao na mnoge svoje učenike koji mu danas zahvaljuju na svoje svjetonazore i na onome što su postigli u životu.
U Prilozima kojih je svojom rukom napisao Mihovil Fabijanić dobili smo cjelokupan uvid u njegov život, od rođenja do njegovog odlaska s ovoga svijeta.

Nismo dobili samo uvid u bogatom nastavno-predavačkom radu, nego i sudioništvo u svekolikom intelektualnom životu. Inženjer Fabijanić kao obrazovani biolog i kemičar dao je i niz drugih kulturnih doprinosa općoj kulturnoj povijesti ne samo grada Paga, nego i cijelog otoka.

Svojim je djelima zasigurno ostavio jedan od dubljih tragova paškog identiteta i time zaslužio nagradu Grada Paga.
Knjiga je puna dinamičnih radnji i zbivanja, s puno opisa tih događaja, s mnoštvom iznenađujućih i šokantnih otkrića, iz života ing. Fabijanića. Knjiga je temeljena na stvarnim događajima i time nam prenosi snažnu poruku jednog života kojeg je trebalo svakako zabilježiti.

(foto 6,7:Valter Maričević;Facebook)

Preporučujem ovu knjigu svima a posebno onima koji vole autobiografije, jer je ova puna doživljaja, osobnog razvoja i rasta, sazrijevanja, učenja na vlastitim pogreškama i zato tko bude pročitao ovu knjigu moći će iz nje izvući i osobnu korist.




Post je objavljen 11.01.2023. u 13:16 sati.