Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980

Marketing

Euro i općenarodna glupost

Prošlo je tjedan dana otkako je euro zamijenio kunu i postao službena hrvatska valuta. No kako to obično biva da jedno takvo "rješenje" nametnuto od strane vladajućih (jer nije proveden referendum o uvođenju eura!) samo izazove gomilu problema, što onih tehničkih, što onih koji se tiču isključivo ljudske gluposti, neupućenosti, ignorancije, lijenosti i arogancije.

Tu su prvenstveno razni prekomotni krkani, seljačine i malograđanske velevažne mimozice, kojima je očito bio prevelik fizički napor svoje pekomotne guzice odvući u banku i promijeniti kune u eure, ili kune položiti na svoj tekući račun, te se opskrbiti kako "start paketima" euro kovanica tako i onim "papirnatim", kako bi bili spremi plaćati eurima čim uđe u opticaj. Lakše im je, s obzirom da im je to u karakteru i genima, radi vlastite komocije, zaj***ti trgovce, konobare, trafikante ili prodavače na tržnici, na način da od njih očekuju da im glume "mjenjačnicu". Pa onda takvi mlatimudani odlaze u pekaru po kiflu koja košta 50ak centi sa novčanicom od 500kn, i zahtjevaju da im se sve, do zadnjeg centa vrati isključivo u eurima. Bilo je i slučajeva gdje je jedna te ista osoba naručila kavu od euro i neš' sitno, i to odmah platila novčanicom od 200kn, dobila kusur u eurima, da bi nakon toga naručila drugu kavu, i umesto da plati tim eurima, opet izvadila 200kn i opet očekivala da joj konobar uzvrati u eurima... takvih slučajeva je bilo toliko da je teško nabrojati, a o nekima su čak izvještavalo u medijima i na društvenim mrežama.

I ne, to nije problem uvođenja eura, problem trgovaca, konobara i trafikanata na kojima se to lomi, to je isključivo problem nečije arogancije, lijenosti i asocijalne potrebe iživljavnja na drugima da se pokaže svoja malograđanska "veličina"!

No osim ovakvih slučajeva, bilo je i drugih situacija koje zorno pokazuju kakvih sve ignorantnih glupana ima...

Bilo situacija gdje ljudima nije poznato da postoje dvije serije novčanica eura, "prva serija" i druga, tzv. "serija "europa" i obje su važeće kao sredstvo plaćanja, pa se odgađalo da nisu željeli primiti "stare eure", smatrajući ih "bezvrijednima". Čak su i neki dnovinari oko toga dizali medijski cirkus...

Zatim je na društvenim mrežama bilo mapisa da su se događale situacije da su neki trgovci odbijali sitne eure sa naličjem dugih država, zahtjevajući isključivo one sa hrvatskom nacionalnom stranom, vjerojatno smatrajući da one sa nacionalnom stranom drugih država "ne vrijede u Hrvatskoj", odnosno da u Hrvatskoj vrijedi samo "hrvatski euro"...

Ovo je samo još jedan dokaz da smo zaista izuzetno glup narod, i da je Eisntein je bio u pravu kad je rekao da je ljudska glupost beskonačna.

Post je objavljen 08.01.2023. u 15:46 sati.