Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EURO JE OD DANAS HRVATSKA PLATEŽNA VALUTA



Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić:

“KUNA S PONOSOM ODLAZI U POVJEST”

Na samom početku Nove 2023. godine 1.siječnja oko 0: 30 sati ministar financija u Vladi RH Marko Primorac i guverner Narodne banke Republike Hrvatske Boris Vujčić za medije su pred Hrvatskom narodnom bankom u Zagrebu dali kratke izjave povodom početka korištenja eura kao platežn valute u RH.Uvođenje eura je hrvatsko političko –gospodarsko postignuće kao zemlje članice Europske unije. Treba istaći da je na pragu 10. godišnjice članstva u EU – a RH je u EU ušla 1.7. 2013. - postala članica eurozone, nakon višegodišnjih ispunjavanja europskih i zakonodavnih kriterija. Hrvatska je od 27 zemalja Europske unije – 20. članica koja je u platežni sustav uvela, nakon dolara, najjaču svjetsku platežnu monetu - euro.
Nakon kratkih izjava, u pratnji novinara i medijskih kamera ministar financija RH guverner HNB-a otišli do najbliže banke, a bila je to Privredna banka, gdje su obojica na bankomatima podigli eure, jer kuna kao hrvatsko platežno sredstvo otišla je u povijest s 1.1. 2023. godine.


Ministar financija Primorac na bankomatu u poslovnici Privredne banke odmah iza ponoći izvadio je eure. Fotka s TV-a mzz

Marko Primorac, ministar financija RH je izjavio :“Danas je povijesni dan za Republiku Hrvatsku. Na današnji dan nakon manje od deset godina članstva u Europskoj uniji Hrvatska ulazi u euro zonu i schengenski prostor prihvačanjem eura koji od danas 1.1. 2023. postaje naša službena valuta.
Republika Hrvatska će biti dublje integrirana I čvršće povezana sa svim članicama Europske unije i eurozone. Isto tako biti će dublje integrirana u sve gospodarske procese i spojena sa krugom najrazvijenijih zemalja u svijetu. Zahvalio bih svima koji su izravno ili neizravno doprinijeli ovom procesu koji nije bio ni lak ni jednostavan ni kratkotrajan, dugo se na tome radilo i niz osoba je
uložilo značajne napore i ja im ovom prilikom još jednom zahvaljujem. Euro će nam u ovim turbulentnim vremenimaa pružiti dodatnu stabilnost i omogučiti da hrvatsko gospodaarstvo, sa ostalim članicamaa euro zone, raste i razvija se na jednim čvrstim, stabilnijim i zdravim temeljima.
Sve teće prema planu. Možemo se opustiti i uživati u novogodišnjem slavlju i u ovom značajnom uspjehu “
- rekao je ministar financija zaželjevši svima Sretnu Novu 2023.


Guverner Vujčić s bakomata je, uobičajenom procedurom podizanja novca, podigao svoje prve eure. Fotka s TV-a, MZZ


Guverner narodne banke RH Boris Vujčić rekao je slijedeće” Pola jedan je 1.1. 2023. pa svima želim Sretnu Novu Godinu . Sretan sam jer smo završili projekt koji smo počeli prije pet godina . Moram reći da nije uvikek izgledalo da ćemo već 1.1.1 2023. godine biti u eurozoni, ali smo stvarno to uspjeli napraviti u rekordnom roku. Brže stvarno nije moglo i time sada Hrvatska pridružuje I ulazi u porodicu od 20 zemalja da se koristi s drugom najvažnijom valutom na svijetu – eurom.
To za Hrvatsku znaći puno, znaći da ćemo postati otporniji prema krizama, postati ćemo poželjnija investicijska destinacija, to naravno nije čarobni štapić koji će riješiti naše mnoge problem, ali je sasvim sigurno to nešto što će nam sasvim sigurno pomoći u budućnosti, da budemo bogatija država, da imamo bolji standard građana. Također se želim zahvaliti svima koji su radili na ovom projektu tijekom zadnjih pet godina. Napravili su to zaista na izvrstan način. Proveli ssmo najkraće razdoblje u Tečajnom mehanizmu II, pa sada postajemo dio te europske integracije koji nas zajedno sa schengenom u koji smo isto danas ušli, integrira u potpunosti ondje gdje Hrvatska i pripada. Također želim reći da kuna danas odlazi u povijest, jučer sam zatvorio sustav plaćanja nakon 24 godine, bio je to emotivan i sentimentalan trenutak za mene kao zamjenika guvernera i guvernera koji je proveo toliko godina u Hrvatskoj narodnoj banci. Kuna nas je služila jako dobro sve ovo vrijeme. Kuna je bila stabilna valuta, imali smo nisku inflaciju I ona s ponosom odlazi u povijest I zapamtiti ćemo je samo po dobru. Od danas koristimo se eurom, sve je tehnički, čujemo u redu, od 2.1. će sve aplikacije početi raditi . Sve najbolje u 2023. godini želim .” rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić.

Margareta Zouhar Zec



Post je objavljen 01.01.2023. u 11:04 sati.