Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BOŽIĆNI KONCERT ČEŠKE BESEDE ZAGREBAČKE ŽUPANIJE U DUBRAVI



U ČAST KULTURI I ČEŠKOM JEZIKU

U velikoj sali restorana Sablić u Dubravi kod Vrbovca održan je 28. prosinca 2022. u večernjim satima Božični koncert Češke besede Zagrebačke županije.
Češko društvo Zagrebačke županije, poznato kao Češka beseda, osnovano je 9.lipnja 2009. u Dubravi kod Vrbovca. Na području Dubrave još je oko 200- tinjak obitelji, što je zavidan broj, koje imaju češko porijeko zahvaljujući svojim precima, koji su već prije 150 godina došli živjeti u ovo područje Hrvatske i Europe iz Južne Moravske. Društvo čuva kulturu, jezik i običaje svojih predaka, te su u skladu s tim članovi održali i Božićni koncert za javnost.


Djeca i odrasli pjevali na češkom jeziku. Fotka m.zouhar zec
Napomena: otvaranjem teksta na mobitelu, i dodirom prsta na fotku, ona se povećava.

Zasebno je nastupio dječji zbor Osnovne škole Dubrava u kome su djeca pjevala na češkom jeziku nekoliko prigodnih pjesama, a tijekom koncerta u više glazbenih izvedbi, uz svirku klarineta Darka Dragije koji je i predsjednik Češke besede Zagrebačke županije, zatim Mladena Ferszky koji svira harmoniku, te Krešimira Štajmingera koji je svirao berdu djeca su nastupila zajedno s odraslim pjevačima zbora Češke besede Zagrebačke županije.



Gošće Češke besede Zagrebačke županije iz Siska.
Fotka m.zouhar zec

Gošće Češke besede Zagrebačke županije bile su pjevačice zbora Češke besede iz Siska koje su izvele pet prigodnih pjesama na češkom jeziku.


Koncert kome je prisustvovalo stotinjak slušatelja ostvaren je uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Prisutni su bili i Ivan Bilek , saborski zastupnik za nacionalne manjine, Juraj Bahnik predsjednik Češke besede u Zagrebu koja je osnovana 1874. godine i postoji već 148 godina, načelnik općine Dubrava Tomislav Okroša, te mjesni župnik župe Svete Margareta u Dubravi Mihill Gojani.

Margareta Zouhar Zec


Priprema za početak Fotka m.zouhar zec


Post je objavljen 29.12.2022. u 13:17 sati.