Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Tehničar/-ka(?) posluživanja ili blablabla

Od sljedeće školske godine Ugostiteljska škola Opatija nudit će novi smjer obrazovanja: tehničar/-ka posluživanja! Radi se o sasvim novom četverogodišnjem programu koji je tematski usko vezan uz smjer konobara. U tijeku je izrada programa, koji će buduće učenike osposobiti za daljnje napredovanje u ugostiteljstvu, ali im pružiti i znatno šire mogućnosti za nastavak obrazovanja. Zapratite nas za daljnje novosti uz ovu temu!
Znači za cca 5 godina neće vas dragi moji po restoranima, kafićima, barovima i inim ugostiteljskim objektima posluživati konobari već tehničari/-ce(?) posluživanja.
Ovo je objava Ugostiteljske škole Opatija s njenog fb profila.
Uistinu se trudim biti objektivna u svemu iako sam svjesna da mi baš i ne polazi za rukom.
Škola je to koju sam završila, sad već davne, 1988. godine. Smjer se zvao samostalni konobar. Bio je četverogodišnji, sistem je bio čuveni "po Šuvaru" i mnogi ga nisu pretjerano gotivili. Vjerojatno bi se i mnogi kojima je obrazovanje, školstvo, kurikulum i slično struka složili sa tim negotivljenjem.
Mrsko mi je sada dizati stražnjicu i kopati po plastičnoj kutiji s bijelim poklopcem ne bi li iz nje izvukla svoj srednjoškolski indeks i iz njega iščitavala masu predmeta koje smo tada kao učenici ugostiteljskog smjera morali savladati do mature. Pa ću iz glave. Hrvatski, engleski, francuski, osnove ekonomije, psihologija, statistika, matematika, ugostiteljsko posluživanje, kuharstvo, turistička geografija, kalkulacije hrane i pića, osnove računovodstva. U prva dva razreda nešto glazbene umjetnosti, likovne umjetnosti, malo fizike, kemije i biologije. Higijena. Stručna praksa u kojoj se odrađivala recepcija, domaćinstvo, kuhinja i sala (nismo išli jedino u računovodstvo i tehničku službu)
Da bi na kraju, nakon obrane maturalnog rada pod zanimanje stajalo: Samostalni konobar (kv). Stručni stupanj IV.
Trogodišnji je smjer bio nešto manje zahtjevan, razred koji je radio po trogodišnjem programu bio je označen slovom S (specijalni) , za razliku od naših četverogodišnjih U (ugostiteljski) razreda i na kraju se zanimanje zvalo konobar (pkv), stručni stupanj III.
Blablabla...
Je. Ponekad i sama sebi zvučim tako. No čemu onda tolika lamentacija?
Možda je dovoljno bilo napisati kako je mnogočemu potreban ciklus od nekih 30ak godina da bi se uz lagano redizajniranje vratilo na početne postavke.
Od samostalnog konobara CUO Drago Gervais Opatija iz Šuvareva doba do tehničar/-ke(?) posluživanja Regionalnog centra kompetencije (guglajte značenje, pa kad shvatite javite mi, hvala) Ugostiteljske škole Opatija današnjeg, digitalnog i naprednog doba.
Međuvrijeme su kljucali nesposobni skakavci.
Nešto srezali (obrazovanje za godinu), nešto srozali (dignitet profesije), malo se poigrali i eto nas na početku.
A na početku i na kraju, kao što znamo, bijaše kava.
I konobar/-ica koji ju poslužuju.



Post je objavljen 22.12.2022. u 22:20 sati.