Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POLICIJA U CIVILU IZNENADA U ZELENOJ AKCIJI!


ZAŠTO CIVILNO DRUŠTVO NA METI POLICIJE?

U prostorije Zelene akcije, koja je nevladina, nestranačka, neprofitna organizacija, a osnovana je na dobrovoljnom udruženje građana koji podržavaju zaštitu okoliša, osnovana 1990.g., u Zagrebu, u centru grada u Frankopanskoj 1 , 19. prosinca u poslijepodnevnim satima ušlo je šest policijskih službenika u civilu. Zelena akcija je tim povodom organizirala konferenciju za medije u srijedu 21.prosinca, uz podršku Centra za mirovne studije i Gonga.
Luka Tomac, predsjednik Zelene akcije ispričao je “Upali su i uplašili našeg zaposlenika, jedan je uzeo njegove podatke i dao upute svom kolegi da ih ne upiše u bazu, već “sa strane. Na zamolbu da izađu, to nisu htjeli napraviti. Ušli su u jednu od prostorija Zelene akcije, besplatnu biciklopopravljaonu, tražeći, rekli su “migrante i osobe slabijeg imovinskog stanja”. Tomac je naglasio kako isprva nisu znali tko je ta grupa muškaraca koja je iznenada ušla, pa su pozvali policiju da ispita situaciju. Policija je na naš poziv brzo stigla, a vani izvan objekta razgovarala s tom grupom, ali u prostorije nije došla. U povratnom pozivu policiji saznali smo da je ta prva grupa zapravo bila kriminalistička policija, no pravi cilj njihova postupanja u našem prostoru nisu objasnili” –rekao je predsjednik Tomac.

„Treba imati na umu da se ovaj incident dogodio u glavnom gradu Hrvatske koji teži biti otvoren i promovirati kulturu dobrodošlice. No, realnost je sasvim drugačija. Policija se u obavljanju dužnosti ovako ne bi smjela ponašati nigdje i prema nikome! Ovo smatramo oblikom zastrašivanja udruga civilnog društva koje, među ostalim, djeluju solidarno prema marginaliziranim društvenim skupinama”, rekla je Marija Mileta, potpredsjednica Zelene akcije.



S lijeva : Sara Kekuš - Centar za mirovne studije, Luka Tomac- Zelena Akcija, Oriana Ivković Novokmet- izvršna urednica Gonga, Marija Mileta- Zenena Akcija Fotka mzz.

"Posljednjih šest godina svjedočimo sustavnom prekoračenju ovlasti policijskih službenika u postupanju prema izbjeglicama i drugim migrantima. S vremenom se takva praksa proširila i na zastrašivanje branitelja ljudskih prava.Ako se ovakav huliganski upad događa u samom centru Zagreba, što se onda tek događa daleko od očiju javnosti? Osim na granicama, iz medijskih napisa vidimo kako se policija odnosi prema navijačima i pojedinim građanima, a što je tek s onima koji nemaju mogućnost javno o tome progovoriti, zatražiti podršku i zaštitu? Gdje je kraj takvom postupanju i tko građanima garantira da nisu sljedeći koji će se naći na meti nedopuštenog i nezakonitog policijskog postupanja?”, izjavila je Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije.

"Temeljno je načelo vladavine prava da se zakon primjenjuje na sve građane i na sve institucije, dakle i na one koji provode zakon. “Upravo je civilno društvo neophodno za vladavinu pravu jer daje važan doprinos sustavu provjere i ravnoteže. Ako je civilno društvo na udaru, jasno je da je vladavina prava u Hrvatskoj ugrožena”, istaknula je Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga. Podsjetila je kako je civilno društvo jedan od stupova demokracije i zdravih društava.Zastrašivanjem udruga i aktivistkinja, neovlaštenim ulaskom u njihove prostore i na radna mjesta stvara se atmosfera straha i neprijateljstva prema građanskom djelovanju”, rekla je Ivković Novokmet.



PONOS HRVATSKE – INTERES CIVILNE POLICIJE?
Biciklopopravljaonu, prvi volonterski biciklistički servis u Hrvatskoj u 12 godina rada bilježi više od 9.500 popravka, a preko 800 bicikala donirano je tražiteljima azila, stanovništvu pogođenom poplavama 2016. godine, osiromašenom povratničkom stanovništvu Banije, djeci iz institucionalne skrbi itd. Zbog svog dobrotvornog rada, e Biciklopopravljaona Zelene akcije je 2021. godine dobila nagradu Ponos Hrvatske”





Objekat u kome je Zelena akcija i biciklopopravljaona Fotka mzz


Post je objavljen 22.12.2022. u 09:14 sati.