Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

VRIJEDNOSTI EU U SREDIŠTU DIGITALNE TRANSFORMACIJE



MEĐUNARODNA DIMENZIJA KROZ UNIVERZALNA LJUDSKA PRAVA





Vijeće EU,Europski parlament i Komisija Europske unije donijeli su Deklaraciju o digitalnim pravima i načelima za digitalno desetljeće, što je 15. prosinca komunicirano u priopćenju Europskog vijeća.

Europska deklaracija o digitalnim pravima i načelima – na linku:


https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/library/european-declaration-digital-rights-and-principles


Kako bi se osiguralo da EU ostvari ciljeve digitalne transformacije u skladu sa svojim vrijednostima, jer Europska unija je „unija vrijednosti”, kao što je utvrđeno u članku 2. Ugovora o Europskoj uniji, koja se temelji na poštovanju ljudskog dostojanstva, slobode, demokracije, jednakosti, vladavine prava i poštovanju ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina, Vijeće EU, Europski parlament i Komisija danas su na najvišoj političkoj razini potpisali Europsku deklaraciju o digitalnim pravima i načelima za digitalno desetljeće.

U Deklaraciji se, među ostalim, govori o otvorenoj digitalnoj suverenosti, poštovanju temeljnih prava, vladavini prava i demokraciji, uključenosti, pristupačnosti, jednakosti, održivosti, otpornosti, sigurnosti, poboljšanju kvalitete života, dostupnosti usluga i poštovanju prava i težnji svih osoba. Trebala bi doprinijeti dinamičnom, resursno učinkovitom i pravednom gospodarstvu i društvu u EU-u.
U tekstu se poziva na sva relevantna prava u kontekstu digitalne transformacije i trebao bi služiti kao polazište poduzećima i drugim relevantnim akterima pri razvoju i uvođenju novih tehnologija.

Deklaracija bi ujedno trebala usmjeravati voditelje politika u promišljanju o viziji digitalne transformacije:

1. digitalna transformacija mora biti u službi čovjeka

2. potrebno je podupirati solidarnost i uključenost putem povezivosti, digitalnog obrazovanja, osposobljavanja i vještina, poštenih i pravednih radnih uvjeta i pristupa digitalnim uslugama na internetu

3. ponovno se ističe važnost slobode izbora u interakcijama s algoritmima i sustavima umjetne inteligencije te u pravednom digitalnom okružju

4. potiče se sudjelovanje u digitalnom javnom prostoru

5. jačaju se sigurnost, zaštita i osnaživanje u digitalnom okružju, posebno za djecu i mlade, uz istodobno osiguravanje privatnosti i osobne kontrole nad podacima

6. promiče se održivost.

Vijeće je doprinijelo tome da se istakne međunarodna dimenzija, posebno promicanjem upućivanja na univerzalna ljudska prava u uvodu Deklaracije, među ostalim kako bi se potaknuli partneri izvan granica EU-a.
Uravnotežen kompromis odražava se u socijalnim aspektima, primjerice poštovanjem prava radnika u vezi s nadzorom na radnom mjestu i obvezom borbe protiv prisilnog rada.
Kad je riječ o pitanjima privatnosti, u Deklaraciji se navodi da bi građanima i građankama trebalo zajamčiti povjerljivost njihove komunikacije i zaštititi je od nezakonitog praćenja ili presretanja.

Naposljetku, zajedničkim dogovorom o umjetnoj inteligenciji na radnom mjestu sada se osigurava usklađenost Deklaracije s aktualnim pregovorima o Aktu o umjetnoj inteligenciji i Direktivom o sigurnosti i zdravlju na radu.

Poglavlje VI u Deklaraciji govori o ODRŽIVOSTI te se kaže :

"23. Kako bi se izbjeglo nanošenje znatne štete okolišu te radi promicanja kružnoga gospodarstva, digitalne proizvode i usluge trebalo bi osmišljavati, proizvoditi, upotrebljavati, popravljati, reciklirati i odlagati tako da se ublaži njihov štetan učinak na okoliš i društvo i izbjegne njihovo preuranjeno zastarijevanje.
24. Svatko bi trebao imati pristup točnim i lako razumljivim informacijama o utjecaju na okoliš, potrošnji energije, mogućnosti popravka i vijeku trajanja digitalnih proizvoda i usluga, koje omogućuju donošenje odgovornih odluka.
Obvezujemo se:
a) da ćemo podupirati razvoj i upotrebu održivih digitalnih tehnologija koje imaju minimalan negativni učinak na okoliš i društvo;
b) da ćemo poticati održive potrošačke odabire i poslovne modele te održivo i odgovorno korporativno ponašanje u globalnim lancima vrijednosti digitalnih proizvoda i usluga, među ostalim u cilju borbe protiv prisilnog rada;
c) da ćemo promicati razvoj, uvođenje i aktivnu upotrebu inovativnih digitalnih tehnologija s pozitivnim učinkom na okoliš i klimu kako bi se ubrzala zelena tranzicija;
d) da ćemo promicati standarde i oznake održivosti za digitalne proizvode i usluge.
Europski parlament, Europsko vijeće i Europska komisija „
/ stranica Vijeća i Deklaracija /mzz



Post je objavljen 20.12.2022. u 07:54 sati.