Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Kotli – od prirodnih zanimljivosti do tradicionalne ruralne arhitekture

U naselju Brnobići, na cesti L50038 (D44 kod RočaHum - L50082 kod Erkovčića), nalazi se cesta koja nakon dva kilometra dolazi u naselje Kotli. Na samom ulazu u naselje je šljunčano parkiralište na kojem smo parkirali auto.



Naselje Kotli je dobilo ime po neobičnim kotlastim (vodom oblikovana udubina u stijeni) oblicima različitih veličina u koritu rijeke Mirne koja teče kroz naselje. Kako je naselje prometno udaljeno od većih gradova, napušteno je nakon Drugog svjetskog rata te je zbog toga zadržalo arhitekturu s kraja 19. stoljeća. Kuće su izgrađene od kamena, a neke imaju slikovite dimnjake, volte i/ili kamene ili drvene baladure (karakteristični arhitektonski element istarske ruralne kuće, otvoreni ili natkriveni vanjski hodnik ili terasa sa stubištem na razini prvoga kata izgrađen izvan gabarita građevine). Kuće su u Kotlima razvijenije, složenije i bogatije od kuća u okolnim naseljima, tako da se može zaključiti da je u Kotlima bio viši životni standard. U široj okolici imali su poznate krojače i mlinare te glazbenike. Danas naselje pripada Gradu Buzetu i 2011. godine je imalo 1 stanovnika.



Krenuli smo sa šljunčanog parkirališta prema sjeverozapadu i prošli pored kapelice.



Na raskršću smo nastavili ravno uskom asfaltiranom cestom, a potom nastavili ravno makadamskom cestom.



Na mjestu gdje se nalazi suhozid, prije zavoja koji skreće u desno, skrenuli smo lijevo i došli do mjesta gdje se pruža pogled prema kanjonu rijeke Mirne.



Ovdje se uska staza strmo spušta i vodi nizvodno sve do donjeg mlina, malin od Šampatića, koji je obnovljen 2002. godine. Postojao je i gornji je mlin, Cvekov malin, kojeg je srušila nabujala rijeka. Mlinovi su se koristili do 1964. godine.



S tog mjesta pored donjeg mlina se pruža lijep pogled na desetometarski slap Kotli.



Dalje smo nastavili širom kamenom stazom uzbrdo s kojom smo došli do makadamske, a potom i asfaltirane ceste te raskršća s počeka šetnje.



Na raskršću smo skrenuli desno, prošli mostom preko rijeke Mirne i ušli u naselje Kotli (ili Kotle).



Napravili smo krug po naselju između kuća tradicionalne ruralne arhitekture.



Prvo smo skrenuli lijevo,...



...potom smo došli do kapelice pored koje smo skrenuli desno,...



...prošli smo između dva niza kuća i na makadamskoj cesti skrenuli desno te...



...došli do mosta.



Nismo skrenuli na most nego smo nastavili ravno, nekoliko metara, uzvodno uz rijeku Mirnu i prešli preko rijeke te došli do šljunčanog parkirališta i završili šetnju naseljem gdje su se, prema legendi, divovi odmarali i sakupljali kamenje da bi gradili okolne gradove.



Karta naselja Kotli s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 969 m.



Post je objavljen 19.12.2022. u 19:12 sati.