Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Vijesti iz besvijesti

I u znanosti postoji dosada, frustracija, loši dani, ...slabo plaćen posao, nestabilan, jedino što je sigurno je da ništa nije sigurno...

Ne ideš doma u 15, 16, 17 ili 18 h ostavljajući posao iza sebe, ne, više si kao tajvanski serviseri mopeda, koji žive u radionici/garaži/dnevnoj sobi, jedno sa svojim poslom. Klinci pišu zadaću s desne strane, s lijeve žena kuha, u trećem kutu perilica za rublje buči kao da će se razletjeti, ali ne čuješ ju jer je buka izvana, sa ulice, prevelika...na ulici, pri plus 30-ak stupnjeva, puna plastična kaca svinjskih glava jer je tast negdje nabavio kamiončić svinja koje je trebalo na brzaka "pripremiti" za svadbu negdje južnije...tvoja garaža je bila najprigodnije mjesto. Higijena? Molim? Pa to će se peći...mali, odi otjeraj tog džukca da ne odnese cijelu nogu na ulicu!

Mnoge sam situacije zahvaljujući baš toj "nestabilnosti" svog posla prošao, sada mi se čine kao neki sasvim treći životi .
Post kao vremeplov...

Kako ste mogli primijetiti po mojim postovima, trenutno radim u jednom gradu, živim u drugom a studente imam u trećem, sve po par sto kilometara sjever-istok-zapad-jug...par država simo tamo. Promjene na bankovnim računima su mi ko da sam dr. Ivo, ne bi me ni poslovično nepogrešiva britanska Porezna ispratila, a sve se vrti oko jedva pozitivne nule. Nisam pametan kao neki, očito, pa me se obojeni papirići ne lijepe...neka ih, zato sam si za Novu kupio dobru e-knjigu i veći mi gušt nego da sam si zlatnog Lamborghinija kupil. Pročital bum ju na nekom vlaku sjever-jug. Kad ste se zadnji put provezli vlakom 1000 km?

Današnji naslov posta se odnosi na činjenicu da sam upravo opet opsovao majku, baku i prabaku, a može i sa muške strane porodice ili one neopredijeljene, nekom Murdochu ili kome god iz Stirije ili slične tvornice bajki za malu djecu, tko je odgovorna osoba za to da se ni u srednje frustrirajućem raspoloženju ne mogu obratiti na Vijesti, i to u bilo kom jeziku, jer me nađe neki nene-ne-gušter Harry i njegova bijela tamnoputa Meghan ili Elon The Bog ili klon mu bogataški blento ćelavi, pa gori su i od naše muzičke dinastije koja iskače iz paštete (da, čak i ja sam čul za nekog Graška koji je tatinu ćer uze...no chance da nisam čujaaaa, eeee, nagurali mi kroz sve otvore, a bole me znamo što i gdje za to). Dakle, došlo je do toga da umjesto obično zabavnih Vijesti iz besvijesti uz koje dođem brzo do psovki mog pradede kočijaša kod grofa L., idem čitati liste znanstvenih radova iz astrofizike i fizike visokih energija od prošlog tjedna sa naslovima tipa "Improved Tomographic Binning of 3x2pt Lens Samples: Neural Network Classifiers and Optimal Bin Assignments" ili "Phantom attractors in Kinetic Gravity Braiding theories: A dynamical system approach" ili, ako vam to nije dosta, "Bayesian Inference of the Dense Matter Equation of State built upon Covariant Density Functionals", jer je to zanimljivije od onog u Vijestima! O tempora, o mores!

Da ne bude bez slikica, evo jedna Webb/Hubble usporedba: galaksije poznate kao Stephan's Quintet (NGC 7320) u Pegazu:

gf

Nagnuo sam malo Hubble slikicu da se odmah vidi što je što. Vidimo da je što se ovih galaksija tiče Hubble sasvim ok, ali pozadina...u pozadini je Webb mnogo bolji, ovdje se pri velikom povećanjima vidi nekoliko tisuća drugih galaksija. Također, mnogo više detalja vidimo u Webb slikici u područjima stvaranja zvijezda, izbačene prašine... Sad mi je upala u oko ona okrugla dole, tamo se ne rađaju nove zvijezde? Bit će neka stara eliptična galaksija, one su potrošile sav materijal za stvaranje novih zvijezda... Inače, ova slika je jedna od najvećih koje je Webb napravio do sada, veličine oko 1/5 promjera punog Mjeseca. Webbu je trebalo oko 1000 slika da se složi ova jedna, toliko mu je jaki "zoom"!

Četiri od ovih pet (u sredini su dvije, vrlo blizu jedna drugoj, tako da ih u gotovo ravnoj liniji odozgo do dolje ima 4) galaksija su povezane i udaljene su oko 290 miliona svjetlosnih godina, dok nam je peta, sredina lijevo, puno bliža, svega 40 miliona svjetlosnih godina. Sve to je vrlo blizu na svemirskim skalama udaljenosti, pa nam ove galaksije pružaju jako lijep uvid u trenutak u razvoju i međudjelovanju galaksija-pravi porodični portret. Npr. galaksija na vrhu ima u centru supermasivnu crnu rupu mase 24 miliona Sunaca. Mnogo. Puno i još više. Kako ih je toliko popapala? Pojma nemamo, još učimo.

Post je objavljen 16.12.2022. u 19:51 sati.