Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/bubuleja

Marketing

Muke naše svagdašnje-POZIV!!!


Volim te zemljo Hrvatska, volim! Na prve taktove himne Lijepe naše, uvijek se naježim i pustim suzu. Ali na momente imam osjećaj da si mi lijepa moja zemljo –mačeha! I to ne samo meni nego svim osobama s invaliditetom u našoj Domovini. Trenutno se događaju važne stvari za nas osobe s invaliditetom, a mi same osobe s invaliditetom na to nemamo utjecaja. Iako „ oni“ tvrde suprotno . Tko su ti oni koji nam kroje sudbinu i to, čini mi se, sve nepovoljnije za nas osobe s invaliditetom. Imaju li oni uopće veze s nama osobama s invaliditetom. Evo u izradi je Zakon o osobnoj asistenciji i već je „vani“ Nacrt prijedloga Zakona o osobnoj asistenciji. I svi smo pozvani na javnu raspravu putem e savjetovanja. Istina, pozvani smo. Ali kako će „oni“ uvažiti nas osobe s invaliditetom i naše prijedloge kad ni ne uvažavaju prijedloge i kritike vrhovnih udruga osoba s invaliditetom. Te kritike i prijedloge pisali su stručnjaci; školovani pravnici, ekonomisti i socijalni radnici. A što ćemo mi jadni i neuki korisnici takvih usluga. Čitam ja taj Nacrt i čitam. I opet čitam. A nisam baš glupa, ali ni vraga ja ovdje ne kužim. Kao cilj ovog Zakona bi bio da se poveća neovisno življenje nas osoba s invaliditetom i transparentnost na pravo na asistenta te poboljšaju uvjeti asistenata.. Ministar Piletić hvali se po svim medijima da će se broj korisnika osobne asistencije od 1.7.2023 povećati za 9000 korisnika. Kako??? Ja stvarno ne kužim. Osim što vidim da će se brojnim korisnicima čije majke imaju status njegovatelja, asistenti ukinuti. Jer kao ta dva prava se ne smiju preklapati. Navodno će se osobna asistencija i naplaćivati.
Ne može Vlast sve osobe s invaliditetom strpati u isti koš. Ne može! Ili izgleda da može.A ja opet moram dokazivati svoju invalidnost i sve mi se čini da će i meni ukinuti asistenta jer ,eto, mogu se očešljati sama i žlicu juhe utiram u usta sama. A uzmu li meni sistenta, ja se komotno mogu obisiti. Sorry, ne mogu ni to jer se triba popeti na sidalicu. Ajme meni jadna li sam!!! A ima ih još deset puta težih slučajeva pa će im uzeti asistenta. A i u korist nam ne ide ni ova nova odluka HZZO-a o ortopedskim pomagalima gdje su brojna pomagala ukinuta, a na listi su samo ona zastarjela pomagala. A Odluka na snagu stupa 1.1. 2023. i više od 300 medicinskih pomagala postaje nam nedostupno. I Srbija, Makedonija i BiH su po tom pitanju bolji od nas.
A o roditeljima s djecom s teškoćama u razvoju, neću ni govoriti jer njihovim problemima i mukama ne nazire se kraj, a država i Zakoni ih samo još više gazu. Jedino što ja mogu je pozvati sve vas da nama osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju date podršku na velikom prosvjedu koji će se održati na Markovu trgu u Zagrebu,15.12.o.g. u 12h. Trebamo se boriti svi zajedno. Bolest ne bira, invalidnost se sutra može dogoditi i tebi!






Post je objavljen 12.12.2022. u 10:37 sati.