Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vajrapani

Marketing

Gljivurde, photoblog- jesen 2022. II. dio



Znači mrke trubače, u našem kraju nisu popularne kao vrganji, sunčanice, lisičice, blagve... Vjerujem da su dobre jer ih Božac jako hvali u knjizi, ali nisam ih nikad skupljao niti konzumirao. Možda neke druge jeseni pođem tim putem. Kakva su vaša iskustva s njima, navodno se suše i melju za super aromatski praškasti začin?



Ovo su bile nekakve lijepe velike gljive u obliku lijevka. Prema knjizi „Gljive naših krajeva“ Romana Bošca izgleda da su to ili runjavke ili mliječnice. Obje vrste su sumnjive i ne preporuča se konzumacija.

Ovo su gljive latinskoga naziva Sapineti sat!

Sunačanice i blagve su bile isto na jelovniku par puta ali nisu se stigle zabilježiti. (Imam od njih nekih starih slika od prošlih godina ali to neću miješati u ovaj serijal.)
Ovdje se završava priča iz prošlog nastavka. Onda par tjedana u budućnosti opet sam bio u šetnji, samo bablje ljeto je bilo gotovo i došla je normalna jesen. Opet sam se našao u breziku na razmeđi županija:
----------------------------------------------------------------------------------------
Ova slika koja je nastala slučajno kad sam nešto petljao sa osvjetljenjem je baš jako važna. Tu se još najbolje ističu breze i čitavi misterijski štimung koji vlada ovdje.




Zatim privukla me je jedna ogromna guba na brezi. Kakva je ovo točno sorta nemam pojma,

Postoji i specifična brezova guba ali prema slikama iz prije spomenute knjige reklo bi se da to nije ta. Brezova guba je oblih rubova i bijele boje.

Kasnije sam pošao na sjever u napušteni kamenolom Vudelje, ali sad ne želim dalje nastavljati ovdje tu priču. Isto tako ne želim pričati ni o kakvim čudnim pticama ili o razmišljanjima i specifičnim strahovima toga čudnoga, tmurnog dana. Bolje se još pomaknuti odmah dalje u budućnost do nedavno kad sam napravio četvrtu (?) jesensku šetnju. Ali to bude isto neki drugi put.
-------------------------------------------------------------------------------

Bonus photododatak, zbog pojačanog interesa za gljive ledenjače:

Ledenjača&Co (one od prošli put)...


... ali i ta ista družina cca 2 tjedna kasnije. Začudio sam se da je još toliko ostalo, da li možete prepoznati ledenjaču?

Ledenjače na drugoj lokaciji ranije jesenas.

Uvijek na bukovom panju!

I tak... a ništ! Sutra se onda navečer opet čujemo. Zašto sutra kad je sutra ponedjeljak? Zato jer je Ipsilonka iz „Uže zagrebačke“ tako tražila... a takvima iz te ekipe nema „ne“ odgovora, ne dugoročno... i ne bez posljedica :-(



Post je objavljen 11.12.2022. u 18:05 sati.