Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

HRVATSKA 1.1. 2023. U ZONI SCHENGEN VIZE



POTPUNA SLOBODA KRETANJA U 27 DRŽAVA

Bilo je očekivano, ali sada je u Vijeću EU i službeno potvrđeno, jer su ministri unutarnjih poslova svih zemalja EU 8.12. jednoglasno
su odlučili da se 1. siječnja 2023. godine ukidaju kontrole osoba na unutarnjim kopnenim i morskim granicama između Hrvatske i ostalih država schengenskog prostora. Provjere na unutarnjim zračnim granicama bit će ukinute od 26. ožujka 2023., s obzirom na potrebu da se to podudara s datuima IATA-inog ljetnog odnosno zimskog rasporeda računanja vremena.
Rumunjska i Bugarska, na odlučivanju u Vijeću EU 8, prosinca nisu dobile jednoglasnu odluku ministara pri glasanju. Ylva Johanson povjerenica Europske komisije za unutarnje poslove rekla je da joj je iskreno žao što Rumunjska i Bugarska nisu dobile povjerenje ministara da uđu u Schengenski prostor 1.1. 2023.

Jedinstvenu Schengensku vizu ima : Austrija, Mađarska, Norveška, Belgija, Island, Poljska, Češka, Italija, Portugal, Danska, Latvija, Slovačka, Estonija, Lihtenštajn, Slovenija, Finska, Litva, Španjolska, Francuska, Luksemburg, Švedska, Njemačka, Malta, Švicarska, Grčka, Nizozemska i od 1.1. 2023. Hrvatska, kao 27 članica.
Trenutno se Schengenski prostor sastoji od 26 zemalja članica, ali 22 članice u potpunosti provode schengensku pravnu stečevinu jer su u EU.
Četiri zemlje od njih i to Island, Norveška, Švicarska i Lichtenstein su članice EFTA-e, European Free Trade Association, odnosno Europsko udruženje za slobodnu trgovinu provode schengensku pravnu stečevinu kroz posebne sporazume vezane uz Schengenski sporazum.

Azori kao otoci Portugala, Madeira kao portugalska regija u Atlanskom oceanu te Kanarski otoci koji pripadaju Španjolskoj dio su Schengenske zone iako se nalaze izvan europskog kontinenta.

Osim toga,Monako, San Marino i Vatikan otvorili su svoje granice, ali nisu članice zona bez vize.

Cipar i Irska kao otočne države te Rumunjska i Bugarska koje su sve članice EU, nisu još članice Schengenske zone.

Prema Schengenvisa info, bez Hrvatske, vanjske granice Schengenske zone dosežu duljinu od 50.000 km, gdje se 80% sastoji od vode, a 20% od kopna. Područje broji stotine zračnih i pomorskih luka, mnoge kopnene prijelaze, površinu od 4.312.099 km2 i populaciju od 419.392.429 stanovnika.

M.Zouhar Zec




Post je objavljen 09.12.2022. u 09:07 sati.