Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

SKA teleskop(i)

Obično ne volim kad se piše o astronomiji sa gotovo obaveznim "naj", u smislu najveći, najjači, najsjajniji...to je kao sa političarima, "naj" je obično znak da je unutra šuplje, isprazno, najispraznije. Mediji, ovi Orwellowski, u smislu orgy-porgy su tako pretvorili i znanost u polje za nadmetavanje.

Ali kad je nešto "naj", treba mu to priznati.

U ljeto ove godine smo pratili postavljanje i upuštanje u rad najvećeg ogledala u svemiru, Webb teleskopa. To je ogledalo sastavljeno od više berilijskih panela tako da je sve skupa promjera 6.5 m. Površina mu je oko 33 kvadratna metra. Za bilo koji teleskop, promjer i površina su, uz osjetljivost detektora, dvije glavne osobine. Teleskop promjera 1m ima površinu od oko 0.8 kvadratna metra, koliki bi promjer morao imati teleskop površine 1000 kvadratnih metara, tj. kvadratnog kilometra? Malo računa sa strane, 17.8m. Ne čini se toliko veliko, kad se usporedi sa današnjim velikim telekopima koji imaju po 8 ili 10 metara promjera. To smo već napravili.

Za "slušanje" Svemira na radio dijelu elektromagnetskog spektra koristimo radio teleskope-to su antene sa prijemnicima na valnim duljinama od centimetra do metra (frekvencije 50MHz do 25GHz), sjetimo se da je vodikova linija na oko 21cm (nastaje kad elektron u neutralnom stanju vodika promijeni spin), tj. oko 1.42GHz. Čitali ste da se nedavno urušio nekadašnji najveći radio-teleskop Arecibo. Čudno je to bilo, da nisu održavali kablove koji su držali pokretnu platformu sa detektorima pa se sve skupa strovalilo na paraboličnu antenu teleskopa, koja je bila izgrađena u prirodnom krateru? Nekako mi se činilo, ali možda se varam, da to nije bilo zbog nemara, nego američka administracija više nije željela bacati novac u crnu rupu Portorikanske (znanstvene?) mafije, danas kad morate dobiti dozvolu lokalnih šamana da postavite teleskop na nekom brdu ili u pustinji-vidi tekst dalje-to se često svodi na potplaćivanje par ne baš često trije...dobro...neću dalje, da mi ne bi netko rekao da sam socijalno i kulturološki neosjetljiv, čudna su vremena!

Dakle, pred tridesetak godina astronomi su počeli sanjati o velikom, ali stvarno velikom, radio-teleskopu. Kilometar na kilometar površine, dakle 1000m x1000m=milion kvadratnih metara. Naviknuti smo na raznorazna čuda i možda nam se i to ne čini previše, kad se misli globalno svjetski, ali trebalo je par desetljeća rovovske borbe da se odluči gdje bi se to gradilo. Radio teleskope treba postavljati što dalje od zemaljskih izvora elektromagnetskih zračenja tipa antene, iskre automobila, mali Tesle koji grade svoje domaće visokofrekventne generatore...dakle, sasvim sigurno će se naći neko pleme ili lokalni šamani... Evo slikice sa službenog otvorenja gradnje prvih teleskopa u Australiji ovih dana:

gf

Nakon mnogih konzultacija i bačvi lokalno cijenjenih visokopostotnih pića, odlučeno je da se ...ne, nije odlučeno. Nije prošla ni Afrika ni Australija, jedina smislena područja koliko-toliko utjecaja Zapadnog svijeta. Kinezi su i tako postavili svoje sami i nisu bili opcija, a Carska, ovaj Putinova Rusija nisu postavili ništa, ali isto nisu bili opcija (astronomi su očito pametniji od Merkelice i manje pohlepni od Ruskog penzionera Schroedera). Dakle, gordijski čvor nije presiječen, bačve nisu bile dovoljne, i moralo se podijeliti plijen: pola teleskopa u Australiji, a pola u Južnoj Africi. Glavni štab (sa računskom centrom, što je zapravo mozak ovakvog teleskopa, bez kog je on samo hrpa hiper-tehnološkog smeća) u Velikoj Britaniji, jer su oni faktički gospodari tih teritorija, što god da si lokalni šamani mislili. I basta. Vozi te bačve, na brodove ako treba! Svaki peti u Veliku Britaniju, molim!

Dakle Square Kilometer Array će biti postavljen u južnoafričkoj pustinji i u Zapadnoj Australiji, gdje uglavnom, osim ostataka bačvi, nema ničeg. Dogovorena je redovna dostava malih slatkih bačvica na određene adrese i ispotpisivani ugovori. Volio bih da nije tako kako ja ovdje karikiram, ali bojim se da sam još premalo inventivan, Superhik je vječan!

Projekt je zapravo već davno započeo, u Južnoj Africi je Meerkat teleskop, takozvani "pathfinder" ili preliminarni telekop, koji služi kao ogledni primjerak tokom gradnje glavnog instrumenta, koji će kasnije biti uključen u cjelinu SKA. Tamo je raspodjeljeno 64 antena, svaka je 13.5-metarski radio-teleskop:
gf

To su Gregorijanski teleskopi, dakle ne parabole nego dijelovi sfere, sa pomaknutim fokusom.

Evo jednog lijepog rezultata, naša Galaksija sa nekim od njenih tokova materije:
gf


U prvoj fazi biti će izgrađeno oko 200 radio teleskopa oblika koji manje-više znate, parabolične bijele antene, malo povećane verzije satelitskih, ali i oko 131 tisuća malih dipolnih antena, koje izgledaju kao RTV antene nešto starijeg tipa, i netko ih je, kad su usmjerene prema gore, lijepo usporedio sa novogodišnjim drvcima:
gf

Dakle do 2028 plan je izgraditi oko pola od ukupne površine teleskopa, tada će se, u skladu s napretkom znanosti, nastaviti. Cijena te prve faze je oko 2 milijarde EUR. Ako netko sumnja da je dobar dio toga usmjeren na poboljšanje života lokalnih moć...ovaj stanovnika, neka ne brine, kako sam opisao, primijenjena je već uobičajena shema iz razvijenog svijeta, nihil novi! Čak i kod nas, koji nismo, ne, na Balkanu, i bez šamana (zato imamo maskote iz Međugorja sa dvije-tri putovnice i mnogo računa po svjetskim bankama) smo to vidjeli. Bandinjo je stvarno imao smolu da mu je bilo dano postojati usred zagrebačkog betona gdje se moglo graditi samo fontane, stadione i garaže, u sprezi sa onima koji vole voziti brze aute i jahte na uštrb nevažne, sitne stoke naokolo. Gdje bi mu bio kraj da mu je bila dana nepregledna pustinja! Znam, ovi moji komentari su nepotrebni, ali su moji, a ne škodi niti podsjetiti da nije samo kod nas močvara, ima je od Vardara pa do ...Denalija (do 2015 Mt.McKinley)! Jedino što možemo napraviti je sami joj ne doprinijeti.

Post je objavljen 06.12.2022. u 10:33 sati.