Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

domoroci

jel vi imate pojma koliko je teško smislit naslov posta u jenoj riči koja će sažet sve ono šta ste tili reč? dakako da nemate, jer to iziskiva sagledavanje šire slike, puno je jednostavnije stavit naslov 'urjecaj globalizacije na demografske tokove' jel tako? time ste odredili determinantu, jebate riči, a! posta i postali učeniji u očima čitatelja jel tako? je! ali ste isto tako i determinitali, evo je opet, njegov subjektivni stav prema nečemu. jel tako? je. al kad napišeš 'domoroci' onda si probudio znatiželju, a poznato je da samo znatiželja ima otvoren um. pa krenimo na jedno malo mentalno putovanje.

naziv domorodac se upotrebljava za starosjedioce nekog područja ili mjesta, pa tako kad uđen u restoran a konobar/ica mi se obrati sa 'gud afternun, me aj ofer ju samting from aur meni', ja kažen da san domorodac i ona me oma pogleda onin prijekornim pogledom jer zna da joj neću ostavit napojnicu ka jedan talijan ili englez, kojima je to baj d'vjej znak dobrog odgoja, i šta san je zajeba, jer domoroci u takve restorane ne ulaze, kako će i ulazit kad i je sve manje, a i to šta je ostalo uglavnom su penzijoneri. i tako dolazimo do problema koji se zove naseljavanje. e, nije probmem ovoj šta je u restoranu, čak naprotiv, što je više useljenika to će bit i više napojnica, jer kultura urbanog života u svijetu nalaže da se bar jednom do dva puta sedmično počastiš ručkom ili večeron u nekom od gradskih restorana. nažalost, kod nas nije tako jer se restorani zimi zatvaraju pošto nema gostiju, a u goste se ide kod prijatelja na janjetinu, peku, arambašiće, kiseli kupus i sve ostale domorodačke specijalitete.

i sad nastaju proobleemi. zbog loših materijalnih prilika ljudi kreču u potragu za biljim životnim uvijetima kako bi se bar jednom u sedmici osjećali dostojni onoga za što žive. posljedica svega toga je iseljavanje, što našim demografima stvara toliki stres da neznaju oće li doživit penziju jer, možda vlada ukine ured demografske obnove i razvitka. e ali to nije sve! sad se ponavila nova prijetnja. zbog nedostatka radne snage uboze se radnici iz nepala, indije, burme, tajlanda jer su jeftiniji od tradicionalnih bosanaca, ukrajinaca i rumunja koji također sebi ne mogu priuštiti ručak u jednom od naših restorana ali zato revno rade na uređenju napuštenih kuća koje su kupili imučniji strani useljenici iz amerika, engleske, njemačke, belgije... itd. i koji sebi mogu priuštiti minimalno dva tjedna obroka u restoranu gdje će ih ljubazna domorotkinja dočekati sa osmjehom na licu.

no, kako jedna nevolja prati drugu naši demografi sada imaju novi problem, a koji se zove etnička čistoća. jer, šta ako se ti nepalci, indijci i dr. misle stalno nastanit!? tko će nam navijati na stadijonu kad igra reprezentacija? ili još gore da navijaju za njemačku, dobro, ona je ispala, ili nedaj bože za engesku!

paaa, poučeni iskustvom domorodačkih zemalja kao što su npr. amerika, brazil, australija moremo zaključit da će mo za dvadeset godina ostat i bez navijača jer još ni jednog indijanca ili aboriđina nisan vidija među navijačima svjetskih prvenstava, indijci i nepalci navjaju za one koji im više plate šta je i logično jer kao radnu snagu ne uvozi ih samo hrvatska, a dodatna zarada uvijek dobro dođe pa tako za dvadesetak godina možemo očekivat da će među navijačima bed blu bojsa i torcide bit sve više nepalaca i indijaca ako nas u međuvremenu sud u strazburu ne optuži zbog etničke čistoće navijača.

Post je objavljen 05.12.2022. u 13:35 sati.