Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PRIČA SOLI – KNJIGA MATE DONADIĆA





Knjiga „Priča soli“ autora Mate Donadića predstavljena je paškoj javnosti 26. studenog 2022. u Kneževom dvoru u Gradu Pagu.

(foto: Elvis Šmit, TZ Grada Paga; Facebook)

Moderator je bio sam autor kao vrsni i iskusni poznavatelj paške prirodne i kulturno-povijesne baštine koji je svoja znanja prenio u svojoj knjizi.
Nastojao sam doći do ove knjige kako bih upotpunio znanja o svom rodnom gradu i njegovoj bogatoj povijesti. Par dana nakon promocije knjiga je već bila u mojem posjedu i mogao sam se posvetiti napisanom štivu.
Iako autor u svom uvodu navodi da ova knjiga nema namjeru biti znanstveni rad niti književno djelo koncipirana je u formi vodiča koji čitatelju predstavlja manje poznata, i ona znanja o soli i povijesti proizvodnje soli u Pagu. Ova knjiga moći će poslužiti kao temeljni kamen na kojem će se moći graditi opširnija i sveobuhvatnija znanja o proizvodnji i važnosti soli u Gradu Pagu.

(foto: Elvis Šmit, TZ Grada Paga, Facebook)

Posebnu pozornost na mene posebno je privukao prilog gdje autor govori o zdravstvenom turizmu u Pagu. Ovoj temi sam posvetio nekoliko postova na ovom blogu obzirom da sam bio kadar bivše „Lokunje“ koji je školovan upravo s namjerom razvoja zdravstvenog turizma. I moj predzadnji post o buri u podvelebitskom kanalu upućivao je na to kao da smo ja i autor knjige bili u dosluhu pa je Donadić zapisao: - Uz navedeno i buru koja donosi zrak sa Velebita, koji je zaštićeno područje biosfere i to od UNESCO-a, i aerosol iz Velebitskog kanala otok Pag bi trebao postati jedan od značajnih centara zdravstvenog turizma u Europi, bez ikakvog pretjerivanja.“


Autor nas kao pravi turistički vodič vodi svim otočkim raznolikostima koje nam daruje sol a kojih nema na drugim otocima na Jadranu. Stoga ga sve to čini jedinstvenim.

Na kraju moram uputiti i jednu javnu kritiku autoru a ta je da je u svojoj knjizi uvrstio jednu moju fotografiju a nije naveo ime autora fotografije.

(foto: Elvis Šmit, TZ Grada Paga, Facebook)

Predstavljanje knjige „Priča soli“ u ovom zimskom periodu svjedoči o kulturnoj ustrajnosti kako vrijedi živjeti na otoku.



Post je objavljen 05.12.2022. u 12:29 sati.