Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DOGOVOR O JAČANJU EUROPSKE OBRAMBENE INDUSTRIJE


ZAJEDNIČKA NABAVA



Vijeće EU je 1.prosinca 2022. postiglo dogovor o općem pristupu u vezi s predloženom uredbom o uspostavi akta o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA). Opći pristup znači da Vijeće ima politički dogovor na temelju kojeg sada može započeti pregovore s Europskim parlamentom.
Naime , na neformalnom sastanku u Versaillesu 11. ožujka 2022. šefovi država ili vlada EU-a obvezali su se na jačanje europskih obrambenih kapaciteta s obzirom na novi geopolitički kontekst, koji je obilježen rastućom nestabilnošću, strateškom konkurencijom i povećanim sigurnosnim prijetnjama, uključujući ruski agresivni rat protiv Ukrajine. Zbog tog je rata postalo još jasnije da je ključno bez odgode otkloniti postojeće nedostatke.
U izjavi iz Versaillesa navedeno je da bi države članice trebale znatno povećati rashode za obranu, dalje razvijati zajednička ulaganja u zajedničke projekte i zajedničku nabavu obrambenih sposobnosti, poticati inovacije te jačati i razvijati obrambenu industriju EU-a, uključujući MSP-ove.
Komisija i Visoki predstavnik EU predstavili su 18. svibnja 2022.Zajedničku komunikaciju o analizi nedostatnih ulaganja u obranu i o daljnjim koracima.Prema podacima o obrani EDA-e za 2020. države članice EU-a uložile su samo 4,1 milijardu EUR u zajedničku nabavu obrambene opreme (11 % njihove ukupne potrošnje), što je pad od 13 % u usporedbi s 2019. U zajedničkoj komunikaciji istaknuto je da su nedovoljna ulaganja država članica u rashode za obranu dovela do nedostataka u industriji i sposobnosti u EU-u te do posebno niskih razina zaliha obrambene opreme.



Jana Černochova, ministrica obrane Češke Republike izjavila je "Snažna i konkurentna obrambena industrija okosnica je obrambenih kapaciteta svake države. Akt o jačanju europske obrambene industrije putem zajedničke nabave (EDIRPA) jedan je od alata koji poduzećima može pomoći da bolje predvide proizvodne kapacitete kako bi se osigurala osnovna opskrba oružanih snaga. Aktualna ruska agresija na Ukrajinu dokazuje da samo dobro oružana i dobro opremljena vojska može preživjeti u trenutačnom dinamičnom sigurnosnom okruženju. Drago mi je što su države članice o tome postigle dogovor. "

Vijeće je u svojem općem pristupu potvrdilo prijedlog Komisije o odvajanju 500 milijuna EUR iz proračuna EU-a za razdoblje od stupanja na snagu uredbe do 2024. kako bi se potaknula djelovanja kojima se rješavaju najhitnije i najkritičnije potrebe za obrambenim proizvodima. Ta djelovanja mora provoditi konzorcij od najmanje tri države članice.
Općim pristupom Vijeća osigurava se da će se sredstvima EU-a financirati samo one mjere zajedničke nabave u kojima trošak komponenti koje potječu iz EU-a i njegovih pridruženih zemalja iznosi najmanje 70 %. Općim pristupom utvrđuje se i niz jasnih uvjeta za prihvatljivost ugovaratelja, podugovaratelja i obrambenih proizvoda, a sve u cilju jačanja konkurentnosti europske obrambene tehnološke i industrijske baze.
Kako bi se EDIRPA-om moglo na fleksibilan način odgovoriti na hitne kratkoročne potrebe, u stajalištu Vijeća uzima se u obzir širenje postojeće suradnje u području obrambene industrije u transatlantskom kontekstu i s drugim demokratskim zemljama sličnih stavova.


Post je objavljen 01.12.2022. u 23:55 sati.