Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

KOSOVO JE OSTVARILO NAPREDAK U SEGMENTIMA LIBERALIZACIJE VIZNOG REŽIMA



SLIJEDE PREGOVORI S EU PARLAMENTOM

U priopćenju od 30. studenog Vijeće EU je objavilo da su veleposlanici država članica EU postigli dogovor o pregovaračkom mandatu Vijeća o uredbi o putovanju bez viza za nositelje putovnica koje je izdalo Kosovo. Predsjedništvo će na temelju tog mandata započeti pregovore s Europskim parlamentom.
Jan Lipavsky, češki ministar vanjskih poslova tom je prigodom izjavio da su ministri vanjskih poslova EU poduzeli „ važan korak prema putovanju bez viza za Kosovo i sada se nadamo da ćemo brzo postići dogovor s Europskim parlamentom kako bismo to obećanje ostvarili. Liberalizacija viznog režima omogućena je naporima Kosova da ojača granične kontrole, upravljanje migracijama i sigurnost te vjerujemo da će ta dobra suradnja u budućnosti postati snažnija"
U nacrtu pravila nositeljima putovnica Kosova omogućilo bi se putovanje u EU bez vize za boravak od 90 dana, u bilo kojem razdoblju od 180 dana. U skladu sa stajalištem Vijeća izuzeće od obveze posjedovanja vize primjenjivalo bi se od datuma početka rada europskog sustava za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS), a u svakom slučaju najkasnije 1. siječnja 2024.





U priopćenju također piše da je Kosovo je ostvarilo znatan napredak u svim segmentima plana za liberalizaciju viznog režima, među ostalim u područjima sigurnosti isprava, upravljanja granicama i migracijama, javnog reda i sigurnosti te temeljnih prava povezanih sa slobodom kretanja. Na temelju te procjene Komisija je predložila ukidanje obveze posjedovanja vize za nositelje putovnica koje je izdalo Kosovo. Izuzećem od obveze posjedovanja vize osigurat će se da se na cijelu regiju zapadnog Balkana primjenjuje isti vizni režim.
Komisija će u okviru mehanizma praćenja nakon liberalizacije viznog režima i dalje aktivno pratiti provedbu tih zahtjeva, među ostalim usklađenost s viznom politikom.

Kosovo* Ovim se nazivom ne dovode u pitanje stajališta o statusu te je on u skladu s RVSUN-om 1244 (1999) i mišljenjem Međunarodnog suda o proglašenju neovisnosti Kosova.



Post je objavljen 01.12.2022. u 05:51 sati.