Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

50 g. Samoće


Živimo u svijetu prepunog tajni, isto važi i za naše društvo. Političke tajne, sudske trajne, povijesne tajne, bankovne tajne, istražne tajne, osobne tajne poznatih ličnosti, tajni spisi o svemu i svačemu koje će jednog dana biti otpečaćene.

Kad se određuje datum kad će tajna biti otkrivena, kad će neku dokument biti dostupan javnosti, onda se uzme neki lijepi okrugli broj, više manje onaj koji više neće kompromitirati žive ljude, pa to bude za 25 godina, 50 godina, 80 ili 100 godina.

Pa kad stoga izračunam da je bespilotna svemirska misija Artemis I, letjelica Orion ušla je u Mjesečevu orbitu, nakon posljednje svemirske misije Apollo 17 prije ravnih 50 godina (minus desetak dana), čovjek se zapita, imali i tu koja tajna?

Naravno da ima, program Apollo, je bio uhodana program koji je svojim automatizmom industrije i ljudskih resursa, svakog dana bio jeftiniji. Reći stoga da je program ugašen zbog troškova je besmislen, vjerojatno je upravo njegovo gašenje uzrokovalo trošak, gubitak mnogih radnih mjesta i uloženog novca. Uostalom Nasin svemirski program nije zaustavljen, ali su se zadovoljili orbitalnim istraživačkim i komercijalnim letovima.

Javna je tajna da je nekolicina ruskih kozmonauta prijavilo mentalne poruke tijekom boravka u svemiru, glas koji im je govorio da su oni koji s njima komuniciraju naši preci, da poznaju svakog od njih i njihovu obiteljsku povijest, te im poručili da se vrate jer Rusija nije spremna već se treba bolje pripremiti.

Jesu li takve poruke dobivali i američki astronauti, jesu li dobili poruku da im je mjesec zabranjen sljedećih, lijepih okruglih 50 godina? Teško da u tome ima išta čudno ako znamo da nam i naša mitologija govori da su naši bogovi boravili na mjesecu.

Marduk bio je bog iz drevne Mezopotamije i zaštitnik grada Babilona. Tijekom jednog izgnanstva (toliko o njegovoj božanstvenosti) Marduk je sa sinom boravio na mjesecu i vrijeme ubijao mapirajući zvijezde, iz čega nam danas dolaze imena svih poznatih sazviježđa.

Jesmo li stoga danas, nakon 50 g. spremni? I ako jesmo, za što?



Post je objavljen 30.11.2022. u 10:00 sati.