Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

ZAŠTO SE AMERIČKA HEKSALOGIJA NALAZI BAŠ U LOUISIANI?


Pitanje koje je bilo pitano na američkoj promociji u Decembru 2014 godine, a i opet se pita - zašto je američka heksalogija baš u Louisiani? Zašto tom središnjem delu? Zašto je autorica nije pisala negde druge? Recimo u New Yorku ili u San Franciscu ili...Aspen?Ili recimo u Montrealu u Kanadi? Ima tako lepih američkih mesta, bogatih, bitnih, značajnih, moćnijih...

Odgovor je jednostavan - sad ćemo opet odgovoriti i više se nećemo vraćati nikad na ovu temu - ova godina je kad se beleži 25 godina od romana ''Dersalovi naslednici''-1997.
Dersal.. hmmm.. naslednici.. tako pariski.. tako frenči...
I ko što autorica Dajana Diverno ponekad i kaže svojoj staroj i dobroj poznanici Ibolji Varga - te''frenči'' stvari su prosto neodoljive, tako je sada i objašnjenje vezano za tu heksalogiju.
Louisina - sam naziv kaže - Louis - ili Druga Francuska. Prva stvar s' kojom je naša autorica banila na Severnoamerički kontinent bilo je delo ''Obeležena Da Umre''2009god, a posle se izrodila celokupna američka vojno-krimi heksalogija, pozamašno književno delo, pisano u jednom dahu i neoborivo u svakom pogledu. Inspiraciju za delo možda možemo naći u periodu od više od dve decenije ranije, ali sad ne moramo zalaziti u potpune detalje - ko, šta i kako? (Delo je pisano posle ''Francuskog Poljupca'')
Uglavnom Louisiana - bivša Francuska pokrajina - povezana s Floridom i Texasom, prodata za nekih mislimo 15 miliona dolara, s izvrsnim detektivima i istražiteljima koji uistinu i obitavaju u New Orleansu, činila se zanimljivom tada našoj autorici.
Roman nema - blage veze - s ljudima tamne boje kože tamo, ali hvala na pitanju...

Uvek na časovima književnosti imate pitanje - šta je pisac hteo s time da kaže?


Tako drugačije... tako frenči...

Post je objavljen 28.11.2022. u 14:33 sati.