Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

PAŠKA TRAVARICA





Neki dan, ujutro, dok sjedim za kompjuterom i čitam Novi List, razmišljam kako mi nešto nedostaje pa onda vidim da nisam skuhao kavu. Pored mene stoje mendule i suhe smokve i sada mi samo travarica nedostaje. Od kada odlazim u Istru kao istarski zet, navukao sam se na „Medicu“. To je istarska rakija obogaćena medom. Moja punica to uistinu vrhunski radi. Nedostaje mi i društvo, jer ovako sam i nije baš neki gušt piti rakiju.


U mome Pagu, nakon što bi završila „tergatva“, počela bi sezona kuhanja rakije. Sjećam se da je u Pagu bilo samo nekoliko kotala u kojima se kuhala rakija. Sjećam se Ivićovih i časnih sestara Benediktinki gdje se kuhala rakija. To su bili posebni rituali. Puno toga se događalo dok se kuhala rakija. Peklo se meso, spremala se i druga hrana a nikada nije izostala pjesma.
Pred nekoliko godina prilikom boravka u Pagu povodom Dana mrtvih, otišli smo do barbe Iva Madone po obećane bravlje rogove. Ivo je to ljeto Mateu, budućem Dondolašu obećao spremiti jedne rogove. Idemo do Ivove konobe po te rogove i zateknemo ga u kuhanju rakije. Koja je to sreća bila kada je Ivo uručio rogove Mateu. Mogao je ne znam što staviti ispred njega, ali ničim ga nije mogao kupiti kao s tim rogovima.

Začudilo me da Ivo kuha rakiju u svoju konobu, znam da on nije imao svoj kotao za kuhati rakiju pa ga pitam:
-kako to da Ti kuvaš rakiju ovde u konobu?
-kupi san Branimir svoj kotal, uvik se nekome moraš molit, pa cekat kada ćeš tu rakiju skuvat i kada ti dojde vrime za skuvat rakiju moraš svu rakiju skuvat odma, ovako kako me voja pomalo i kako mogu kuvan rakiju.

Baš je bio pri kraju kuhanja tribalo je provjeriti koliko gradi cini. Mateo mu je i tu bio glavni pomoćnik. Mora i on vidit koliko gradi cini.

Receptura za pašku travaricu stara je više stotina godina a prenosi se iz koljena na koljeno. Paška travarica ima ljekovita svojstva jer se dobiva od brojnih trava koje su njen glavni sastojak. Jedna od glavnih trava je koromač, ali isto tako dodaje se i kadulja i ružmarin one biljke kojih na Pagu najviše ima.

Rakija je važan resurs svakog domaćinstva na otoku. Rakija je služila za svaku svrhu. Stari ljudi su se prali rakijom osobito muškarci nakon brijanja, a njome su se polijevale sve vrste ozljeda, jer su naši stari slijepo vjerovali u iscjeliteljsku moć rakije. Zato su naši stari jutro započinjali s gutom rakije, kako bi znali kazati: „da operem malo usta“. A, nana nije mogla zamisliti predbožićne blagdane kada je u smjesu za fritule ili koje druge kolače dodavala malo travarice.

Približavaju nam se dani kada će za našim stolovima bilo ručak ili večera u svekolikoj gastronomskoj ponudi za aperitiv ponuditi bićerin travarice, kako bi se moglo blagovati u svim raznolikostima ponuđene hrane.



Post je objavljen 25.11.2022. u 12:41 sati.