Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/betel

Marketing

a vode ka u prići...


Mozak je od neba veći
Širok je taj njegov hvat
Obgrlit će čak i nebo
Još kraj neba ti češ stat
Mozak je od mora dublji
To usporedbe vrijedno nije
Plavetnilo će progutat
Ko što spužva vodu pije

Hajmo onda iskoristi taj široki hvat i dokučiti zašto Europa ima energetski problem, ako dobri Mago, koji uvijek želi pomoći, ima jednostavno rješenje?

Ekonomija bazirana na vodiku nije uopće nova ideja, iznio ju je prvi francuski pisac Jules Verne 1875. Znanstveni radovi o proizvodnji vodika i njegovom iskorištavanju pisani već su sredinom prošlog stoljeća a NASA je vodikove članke koristila u svojoj misiji Apolo.

Ako stoga o vodiku sve znamo, zašto ga ne koristimo? Ako nam je plin i nafta jeftiniji, kako nismo promijenili mišljenje nakon tvrdnji o globalnom zatopljenju? Već smo se, umjesto toga, opredijelili za neefikasne vjetroturbine i još manje efikasne solarne panele? Mislim da je to pitanje na koje bi treba odgovoriti informirani Mago.

Ali pretpostavimo da postoji dobra volja i da je u našem kapitalizmu napokon prevladala potreba mnoštva nad zaradom pojedinca i da svi zajedno resetiramo svijet na vodikovu ekonomiju. Najprije bi trebalo sagraditi pogone za masovnu proizvodnju vodika, zatim bi trebalo sagraditi cjevovode za njegovu dopremu u elektrane, koje bi također trebale preorijentirati na mogućnost njegovog sagorijevanja. Koliko nam za to treba novca i vremena u Europi koja ima sve manje novca a ostala bez vremena, nije li to trebao biti neki dugoročni, pažljivo isplaniran i mudro isfinanciran plan?
Koliko informirani Mago misli da imamo vremena?

137 regionalnih energetskih njemačkih operatera ovih dana povećavaju cijene u prosjeku za oko 61 %, dok 167 njemačkih dobavljača gasa planira povećanje cijena od otprilike 54 %. To bi moglo rezultirati ukupnim povećanjem cijena energije za više od 50 % u najvećoj europskoj ekonomiji.
Računi za struju njemačkih porodica u rujnu porasli su za 5 % od početka godine, dok su računi za plin porasli za više od 40 % u odnosu na siječanjski nivo.

Prema procjenama Verivoxa, dodatni prosječni trošak za domaćinstvo koje koristi 4.000 kilovat sati (kWh) električne energije godišnje bi iznosio 784 eura, dok bi tipično domaćinstvo koje koristi 20.000 kWh plina doživjelo povećanje od 1.247 eura (1.294 dolara) godišnje.

Ovako dramatičan rast cijena u Njemačkoj ovisnoj o energiji proizlazi iz opadanja zaliha ruskog plina i manje nuklearne proizvodnje u Francuskoj, koja se bori da ponovo pokrene sve svoje reaktore uoči zime. Stručnjaci kažu da će se energetska inflacija vjerojatno nastaviti usprkos paketu hitnih mjera vlade.
Očekuje se da će njemačko gospodarstvo izgubiti milijarde eura do kraja 2023. godine, zbog vrtoglavog skoka cijena energije, objavio je Ifov centar za makroekonomiju u izvješću objavljenom u utorak.
Prema predviđanju, stvarni gubitak prihoda dosegnut će 110 milijardi eura tijekom razdoblja 2021.-2023., što je jednako 3 % godišnjeg gospodarskog proizvoda Njemačke. Jedini put kad je ta brojka bila veća bilo je tijekom druge naftne krize 1979.-81., kada je gubitak ekonomske proizvodnje iznosio 4 %.
Najveći njemački uvoznik plina Uniper u četvrtak je prijavio zapanjujućih 40 milijardi eura neto gubitka do rujna, navodeći kao glavni razlog smanjenje isporuke iz Rusije. Kompanija je istakla da su isporuke ruskog plina kompaniji potpuno prestale u trećem tromjesečju, što ju je prisililo da kupuje plin na spot tržištu po znatno višim cijenama.
Neto financijski dug 150 najvećih njemačkih kompanija na burzi dostigao je najviši nivo ikada ove godine,.
Za samo godinu dana dug velikih korporacija (bez banaka i osiguravajućih društava) porastao za 20 %, na 533 milijarde eura. Dvadeset pet njemačkih kompanija trenutno ima više duga nego kapitala, a mnoge od njih planiraju da prodaju svoje dionice kako bi smanjile dug.
.
U izvještaju se ističe da telekomunikacijski gigant Deutsche Telekom, koji je uključen u DAX indeks, ima najveći neto dug među njemačkim kompanijama, procijenjen na 145,8 milijardi eura.

U nedjelju je državni premijer Saksonije Michael Kretschmer upozorio da se njemačke kompanije trenutno bore za opstanak usred vrtoglavih troškova energije. Prema riječima zvaničnika, mnoge kompanije spremne su da prekinu s radom u roku od nekoliko nedjelja, a ne mjeseci.
Dan ranije objavio je Deutsche Presse-Agentur, pozivajući se na izjavu predsjednika Udruženja njemačkih privrednih i industrijskih komora Petera Adriana da bi neka Poduzeća u Njemačkoj mogla obustaviti rad zbog pogoršanja energetske krize.
Kako javljaju Njemački mediji, Volkswagen razmišlja o premještanju proizvodnje automobila iz Njemačke ako se trenutni problemi s opskrbom prirodnim plinom produže do 2023. godine.
Itd.

Sve u svemu, vrijeme za vodikovu ekonomiju nije sutra niti danas. Vrijeme za vodikovu ekonomiju je bilo davno prije svih ovih događanja.
Mauro Biglino je jednom rekao da je dobri bog mogao osmisliti stvarnost puno bolju od ove u kojoj smo svi dio prehrambenog lanca, pa i čovjek! Umjesto toga mogao se dosjetiti elegantnog rješenja da svi, po potrebi, stavimo prst u zemlju i iz nje izvučemo svu potrebnu energiju za taj dan. Dobri Mauro je zaboravio na ljudsku prirodu u kojoj bi se uvijek našao neki guru tko bi to guranje prsta u zemlju naplaćivao, jer zemlja je njegova i to božjom voljom.



Post je objavljen 22.11.2022. u 08:55 sati.