Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starrynight2022

Marketing

NI OKREČITI

"Nikola Filipović diplomirao je 1959. godine. Zaposlili su ga na Arhitektonskom fakultetu, gdje je generacijama bio omiljeni profesor, a njegova su predavanja bila dupkom puna.

Novi stakleni hotel Dubrovnik Nikole i Ines Filipović, koji je naslonjen na staru zgradu hotela, na samom početku, kada je bio sagrađen, izazvao je i polemike, između onih koji se bore za opstanak starog u gradskoj jezgri, i onih koji žele novo. Rasprave su bile glasne i žestoke. No, staklenoj građevini, ispred koje se odnedavno kao da je dio nje nalazi crvena Kožarićeva skulptura, nije dugo trebalo da zaživi kao nezaobilazni dio gradske jezgre.

Hotel je podignut 1982. godine, a Ines i Nikola Filipović deset godina ranije su radili i uređenje interijera u starom dijelu hotela. Kada su radili novi hotel, bili su u svojim četrdesetim godinama. Zalagali su se za novo, za napredno, za arhitektonski stil kakav je definirao osamdesete godine, a vezan je među ostalim i za upotrebu stakla.

Sa suprugom Ines Nikola Filipović je u suradnji uredio i tada kultni boutique Matei te trgovinu slijepih u Oktogonu. Među zajedničkim je projektima i hvaljena stambena zgrada u Zamenhofovoj ulici."

E sad zašto naslov NI OKREČITI? Pa to je i budali jasno. Izreka je nastala u 21. st. nakon početnog razočaranja koje je do danas preraslo u tešku nacionalnu depresiju i gubitak 25% vitalnog stanovništva koje nema gdje raditi osim ako se ne uvuče u neki polit ili klero shupak pa ga gurne u neki ured da parazitira do penzije sa 70 godina na teret poreznih obveznika koji stvarno nešto rade i proizvode ali će njihovi porezi i prirezi ići za shupka plaću i penziju. Malo sam se zapričala i sišla s teme na shupka, a izreka glasi i fakat je istinita, dapače, svakog dana sve istinitija: "Što je Broz stvorio, ovi ne mogu ni okrečiti."

Ajmo eksperiment, tko živi ili radi u zgradi koju je sagradio adz a ne Broz, nek digne ruku. Kod Broza ne samo što se radilo i gradilo, nego ni hebenih "pričuva", ovrha i deložacija nije postojalo ni bilo, to je sve izmislija i uveja ADZ za pljačku, kako su pljačkom počeli, tako će pljačkom i završiti, a od krečenja za miljarde kuna pokradenih i nestalih pričuva po gradovima od stanara ništa, piši kući propalo, ka i sve pod ADZ-om, od ljudi do nastambi im i gradova.

Moja fotka kako se to gradilo prije adz-a, i koje su to face bile i kultura i stil, loveći u Gajevoj mobom najbolji kadar, i ko što slika hotela nije pravi hotel, tako ni život pod adz-om nije pravi život dok ne odeš bar 500 kilometara od epicentra opće pljačke.



Post je objavljen 22.11.2022. u 07:25 sati.