Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/ljubavjejednostavnoljubav

Marketing

Snovi

Rana jesen zaigrala se bojama. Žubor rijeke i žamor prirode. Sjene u vodu utoljene. Nevjerojatan mir. Nigdje čovjeka nema. Nema ni labuda. Vjerojatno su se na jezero preselili. Sjedamo na klupu koju je netko na naše mjesto stavio.

-Sinoć sam sanjao neobičan san, kaže.
Znam da često sanja, kako kaže, čudne snove. Znam da su njegovi snovi projekcija onoga što i kako se osjeća. Znam da se teško nosi s odlascima. Ne priča puno o tome. Primim ga za ruku. Topla je. Njegove ruke, uvijek su tople i nježne.

-Sanjao sam, kaže gledajući rijeku što vrtloži i teče, kako sam bio u mračnom podrumu, ili tunelu. Svejedno što je bilo, bilo je mračno i hladno. A onda sam se, ni sam ne znam kako, našao na proplanku u sred šume. Trava je bila zelena i meka. Ležao sam pogleda uprtog u vedro nebo. Nije bilo sunca, a bilo je toplo. Proplanak je bio prepun cvijeća. Opijen mirisom, u nestvarnom miru, kao da sam lebdio. Kao da sam u raju bio.

Dignuo se, uzeo kamen i bacio u vodu. Stajao je i gledao valove koji su se stvorili.
-A onda si u krevet došla ti, i kao što je kamen bućnuo u vodu, tako su i moji snovi prestali. San je bio toliko nestvaran i lijep, da ga još ne mogu zaboraviti. Znam, rekao je okrećući se, da sam pio, rekla bi da je za sve alkohol kriv.

-Svi sanjamo, rekla sam. Jedni se snova sjećaju, drugi ne. Freud je vjerovao da su snovi prozor u našu podsvijest i da otkrivaju naše podsvjesne želje, naše misli i osjećaje. Pili mi ili ne, dok spavamo, podsvijest je budna. Tvoj san je odgovor na pitanja koja te muče. Ona je sada na takvom mjestu.
- Idemo, rekao je pružajući ruku. Ti si ona koja mi snove prekida, a onda utjehu daje.

Hodamo u tišini. Na nebu su bijeli pahuljasti oblaci.
-Znaš, nekad davno, sanjala sam kako bosa hodam po bijelim, mekim oblacima. San je, koliko lijep, toliko i nestvaran bio. Sad više ne sanjam. Bolje reći ne sjećam se snova.
-Logično, rekao je smijući se. Onaj ko budan sanja, noću mirno spava.




Post je objavljen 17.11.2022. u 23:37 sati.