Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ŠPANJOLSKI KRALJ I KRALJICA NA POZIV PREDSJEDNIKA POSJETILI HRVATSKU



30 GODINA OD USPOSTAVE DIPLOMATSKIH ODNOSA

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je 16. studenog u dvodnevni službeni posjet Republici Hrvatskoj španjolskog kralja Filipom VI. I njegovu suprugu kraljicu Leticiju.
Nakon svečanog dočeka u Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Milanović i njegova supruga prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović, kao domaćini, razgovarali su s kraljem Filipom VI. i kraljicom Leticijom, a potom je održan bilateralni sastanak dvaju izaslanstava. Na sastanku je izraženo zadovoljstvo bilateralnim odnosima Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, koje su dvije prijateljske i savezničke zemlje, članice Europske unije i NATO-a. Njegovo Veličanstvo Kralj Filip VI. i predsjednik Milanović osvrnuli su se i na blisku znanstvenu suradnju dviju zemalja koja je posebno obilježena zajedničkim partnerstvom u projektu DONES. ( Hrvatski dio se odvija u istraživačkom institutu Ruđer Bošković.) Tema sastanka je bila europskim i globalna sigurnosna kriza .
Posjet španjolskog kralja Filip VI. i kraljice Leticija prvi je službeni posjet španjolskih monarha Hrvatskoj a koji dolazi nakon što je 2021. godine predsjednik Vlade Kraljevine Španjolske Pedro Sanchez bio u Zagrebu, kao prvi premijer u službenoj posjeti Hrvatskoj.Španjolski kralj i kraljica u službeni posjet Hrvatskoj stigli su u godini kada se obilježava 30. obljetnica uspostave diplomatskih odnosa između Republike Hrvatske i Kraljevine Španjolske, a s ciljem potvrde izuzetno dobrih međudržavnih odnosa te davanja poticaja za njihov daljnji razvoj.
Nakon sastanka u Uredu predsjednika Republike, španjolski kraljevski par kralj Filip VI. i kraljica Leticija te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović I supruga Sanja, položili su vijenac na Spomenik domovini, središnji hrvatski spomenik žrtvama i pobjedi u Domovinskom ratu.


Španjolski kralj i kraljica sa domaćinima predsjednikom RH Milanovićem i suprugom.
Fotka : Ured

Domaćini , predsjednik RH Milanović i supruga prof. dr. Musić Milanović priredili su svečanu večeru u Uredu predsjednika RH u čast kraljevskog para iz prijateljske Španjolske gdje su razmijenili prigodne zdravice.

U poslijepodnevnim satima 17. studenog premijer Vlade Andrej Plenković primit će kralja Španjolske, Filipa VI sa suprugom, kraljicom Leticijom.



Post je objavljen 17.11.2022. u 10:39 sati.