Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BIRN - NOVINARI ISTRAŽILI I DOKUMENTIRALI 71 GRUPU I ORGANIZACIJU U ŠEST ZEMALJA


DJELOVANJE DESNIČARSKIH I EKSTREMISTIČKIH ORGANIZACIJA
NARUŠAVA IZGRADNJU STABILNOG DRUŠTVA


Karta, zajednički rad BIRN-a balkanskih nezavisnih istraživačkih novinara, predstavljena je na konferenciji u Sarajevu 16. studenog pod nazivom "Ekstremni desničarski ekstremizam na Balkanu: grupe, trendovi i politička potpora“.
Baza podataka, karta, dokumentira formalne i neformalne ekstremističke i krajnje desničarske skupine i organizacije. Takvih je 21 u Bosni i Hercegovini, 20 u Srbiji, 11 u Sjevernoj Makedoniji, osam na Kosovu, sedam u Crnoj Gori i četiri u Albaniji. Ukupno ih je sada 71.

Interaktivna mapa , sadrži pojedinosti o njihovim članovima, uključujući imena i nadimke, kao i njihov službeni status i aktivnosti, izvore financiranja i povezanosti s drugim organizacijama. Također uključuje detalje sudskih slučajeva u kojima su se pojavili članovi organizacija.
Direktor BIRN-a Bosne i Hercegovine Denis Džidić rekao je da podaci prikazani na interaktivnoj mapi javnosti pružaju više informacija o krajnje desničarskim i ekstremističkim organizacijama i potencijalnim prijetnjama.

“Prvi put u povijesti imamo kartu koja prikuplja relevantne informacije o krajnje desničarskim i ekstremističkim skupinama u cijeloj regiji”, rekao je Džidić. “Njihovo djelovanje narušava proces izgradnje stabilnog i zdravog društva za koje se svakodnevno borimo. Stoga nam je važno da ova karta bude izvor informacija koji će prepoznati sve prijetnje koje takve organizacije i skupine mogu stvoriti”.Pojasnio je da je BiH svojom nacionalnom Strategijom za prevenciju i borbu protiv terorizma „konačno prepoznala prijetnju od krajnje desničarskih i ekstremističkih skupina. Time je izvješćivanje o aktivnostima takvih organizacija i skupina još važnije“ rekao je.
Uspoređivanje baze podataka karte trajalo je nekoliko mjeseci. Proces koji je bio kompliciran radi činjenice da većina tih organizacija i grupa nije registrirana i da se njihove aktivnosti mogu pratiti samo online. Karta je trenutno dostupna na engleskom jeziku, ali će uskoro biti objavljena na lokalnim jezicima uključenih zemalja. Također će se ažurirati kada se osnuju nove organizacije i grupe i kada se pojave novi krajnje desničarski ili ekstremistički aktivisti.

“Jedna od naših stalnih misija je doprinijeti slobodnijem i sigurnijem svijetu. Stvaranjem temeljito provjerenog i istraženog alata za borbu protiv stalne prijetnje krajnje desničarskih i ekstremističkih skupina, posebno na Balkanu, želimo što više doprinijeti tim nastojanjima”, pojasnio je Džidić.
Interaktivna karta nastala je u sklopu projekta pod nazivom „Budućnost ekstremizma na Zapadnom Balkanu“ koji financira Vlada Kraljevine Nizozemske. Tijekom trajanja projekta objavljeno je nekoliko studija i analiza o krajnje desničarskim i ekstremističkim skupinama u regiji, kao i niz članaka o suđenjima za terorizam u zemljama Zapadnog Balkana.

Izvor Internet stranica BIRN


Post je objavljen 17.11.2022. u 09:34 sati.