Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kakotikupus

Marketing

mirisi

ja mislin da nama nema pomoći. i ne, neće nas satrat potres, tsunami, tajfun, atomska bomba a bogami ni klimatske promjene. doduše promjene će nas satrat al ne klimatske, i to promjene na polju, ako se i ro sad tako kaže, jezikoslovstva. kao da prevođenje stranih riči uvriježenih u svakodnevnoj upotrebi kao npr. zapozorje i udni tuljac nije bija dovoljan imbecilizam u izmišljanju novih riči nego kao da se takmiče ko će smislit imbecilniji izraz, a tek kad na sve uključiš i rodnu ravnopravnost onda dobiješ preserung parekselans, pa krenimo redom.

neću spominjat udni tuljac jer je svojevremeno o njemu već bilo riči, pa za početak krenimo od putovnice. izraz pitovnica je meni skroz razumljiv i sasvim ok kao nova hrvatska riječ, ali ako se sičate prvi prijedlog za zamjenu riječi 'pasoš' bio je putnica pa je svojevremeno izašao članak u novinama kako je netko izgubio putnicu što je navodilo na to da je vozač autobusa, mislim da je o autobusu bilo riči, izgubio putnicu, osobu, aj to se brzo prominilo i tako smo dobili putovnicu.

nekidan dođe šefika sa posla i kaže: 'bila mi je danas jedna kupilica...' kakva klupica? ma ne klupica nego kupilica, to ti je novi, rodnoravnopravni izraz za kupca ženskog roda ka šta je npr. vozačica, bageristica, itd. znači uopćeni izraz 'kupac' je diskriminirajuči, rodnoneravnopravan izraz.

ja sam jednom predložio da se ormarić za cipele, jel se još tako zove? prozove cipelarung al nije mi prošlo ili npr. kad san doktorici za vrime korone reka da sam imao jaku očobolju ona me pitala 'a šta vam je to?' i tako dolazimo do đekpota, neznan koja je hrvacka rič za đekpod tako da je potom pitanju anketa otvorena, a đekpot se zove 'dodijavanje mirisom'.

jel ste vi ikad čuli za taj izraz, ja do večeras nisam. dakle, kažu na vijestima da se sa jakuševca, zagrebačkog karepovca, širi dodijavanje mirisom, da voditeljica nije rekla kako je to novi izraz za smrad ja bi bija uvjeren da je rič o tvornici parfema, jer ako mi išta dodijava mirisom onda su to one pokondirene tikve na rivi ili zagrebačkoj špici šta su se toliko natrackale parfemom da grize za oči.

i sad vi meni recite šta je falilo starom dobrom smradu?!



Post je objavljen 06.11.2022. u 20:57 sati.