Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/starrynight2022

Marketing

Die Welle - Treći val eksperiment

Tip se osvrće na "pedere". Izravno. Original mačo, i to još nekakav "prosvjetni" radnik. Samo da mi dijete ne uleti pod takvog "prosvjetnog" obradnika, koji svojim fašizmus očalama svrstava djecu u ladice s etiketama peder, nepeder, vjernik, nevjernik, Srbin, Hrvat, Rom, Židov, Jugoslaven i drugi.

Što dalje od mog djeteta.

Nek napiše u kojoj školi radi da ju zaobiđem.

"Njemački film Dennisa Gansela temelji se na socijalnom eksperimentu Rona Jonesa nazvanom "Treći val" koji treba demonstrirati kako čak ni demokratska društva nisu imuna na fašizam.

Srednjoškolski profesor Rainer Wegner popularan je među učenicima i poprilično je neuobičajen profesor. Prisiljen je naučiti o autokraciji za školski tjedan projekata. Na početku nimalo entuzijastičan oko toga Wernera iznenadi reakcija studenata oko projekta. On učenike uči kako da postanu uključeniji u ideju samovlade no uskoro razredni projekt stvori vlastitu moć i jezivo počne sličiti na Njemačku iz prošlosti. Mogu li Werner i njegov razred shvatiti što se događa prije nego se užasi prošlosti počnu ponavljati."



Treći val je bio pokus koji je 1967. godine proveo kalifornijski srednjoškolski profesor povijesti Ron Jones kako bi objasnio kako je njemačko stanovništvo moglo prihvatiti djelatnost nacističkoga režima tijekom uspona Trećega Reicha i Drugoga svjetskoga rata.

Norveški filozof Lars Svendsen u svojoj knjizi „Filozofija zla“ piše:

„najveće su zločine učinjene pod Hitlerovim, Staljinovim, Maovim, Pol Potovim i drugim vodstvom, počinili obični ljudi, a ne sadisti i predstavnici demonskog zla. Veliki dio čuvara u koncentracijskim logorima i logorima smrti postavljen je na to mjesto samo zato što su bili poslušni u običnoj vojnoj službi. Većina čuvara se sastojala od karijerista, idealista i prije svega konformista, koji su radili što i ostali, bez zauzimanja samostalnog stava prema moralnom statusu postupaka. Ukratko, to su bili obični ljudi koji su činili najveće moguće zlo.“





Post je objavljen 06.11.2022. u 17:52 sati.