Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rossovka

Marketing

Strinki, s ljubavlju

Dok sam bila tatin najdraži curetak, gotovo svako ljeto smo išli obiteljski na more. Najčešća destinacija bila je Kostrena, gdje je ondašnji gigant Gavrilović imao odmaralište za radnike.

Kao i doma, i tamo sam imala kraljevski tretman; osim tate, tamo je bila i moja strinka ( tako sam je od milja zvala ) koja je milostivici ispunjavala sva izvoljevanja apropo jela, jer je bila šef kuhinje. Šta bi ja jela ono pripremljeno; odem k njoj u kuhinju i izrazim sve želje, a ona u roku sad donese na stol milostivici izvoljevanje.
1973. sam imala šest godina, pred polazak u školu, i mi u Kostreni na moru. Večera u punom jeku, ljudi jedu, a ja čekam da mi strinka donese ražnjiće ( palo mi na pamet da eto večeram ražnjiće ). Sjedim na duplim jastucima ( šta zbog visine, šta zbog bojazni da ne dobijem gnojnu anginu, koju sam imala barem triput svake godine ) i pijem Naru al iz flašice, neću iz čaše. Mama nabraja:
-Pa jel ti vidiš šta ona radi? Pašće i sasjeće se sva, pa daj joj reci da se smiri ( to se obraća mome taji, koji se pravi da je ne čuje jer mezimici je veselje lokat iz flašice i poskakivat ).
Stiže strinka s ražnjićima, stavlja ih pred mene, ja taman nagnula Naru i da ću je stavit na stol pa jest...i prokližem niz to brdo od jastuka i bubnem pod stol, srušila pri ateriranju i tanjur s ražnjićima; ražnjići malo rasuti po podu, a ja sjedim sa cijelom flašicom Nare u ruci i blejim, boli. Mama poduzima pedagoške mjere u vidu izvlačenja tatine i strinkine mezimice ispod stola, i to za pletenicu, kupi ražnjiće i bubne ih u tanjur:
- E sad ih jedeš pa makar dobila devetnajst gnojnih angina.
Tata me uzme k sebi i veli :
-Ti si prava Rossovka, tebi i kad padaš flaša ostaje u ruci; dođi tata ljubi gdje boli.

Ražnjiće je dobila mica koja je svaki dan dolazila na gablec pored kuhinje, a moja strinka je meni spekla friške i donijela mi još jednu Naru, za pretrpljeni strah.

( posvećeno uspomeni na moju voljenu strinku, koju smo ispratili u vječnost na Dušni dan, u progonstvu, svjesni kakvu smo divnu ženu izgubili )


Post je objavljen 02.11.2022. u 17:39 sati.