Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV NEKAŽNJIVOSTI ZLOČINA PROTIV NOVINARA


" DRŽAVE MORAJU ISTRAŽITI I PROCESUIRATI SVA KAZNENA DJELA
POČINJENA PROTIV NOVINARA"


, Visoki predstavnik za vanjsku politiku i podpredsjednik EK Josep Borrell i potpredsjednica EK i ppvjerenica za vrijednost i transparentnost Vera Jourova povodom 2. studenog Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivost zloćina protiv novinara uputili su javnosti sljedeću izjavu:

“Novinari su naše oči i uši koje izvještavaju iz zona sukoba. Izlažu svoje živote opasnosti kako bi ispričali što se događa na terenu. Njihova točna, nepristrana medijska izvješća služe temeljnom javnom interesu: izvještaji, slike i vijesti s terena mogu imati odlučujući utjecaj na razvoj i ishod oružanih sukoba.

Zbog toga se u oružanim sukobima novinarski rad često namjerno ometa. Medijski profesionalci suočavaju se sa uskraćivanjem pristupa, cenzurom i uznemiravanjem, kao i proizvoljnim pritvaranjima i brutalnim napadima. U Ukrajini je nekoliko novinara i medijskih djelatnika ubijeno ili ozlijeđeno, ponekad namjerno ciljano, dok su dokumentirali istinu o zločinima koje su počinile ruske trupe u Putinovom agresorskom ratu protiv Ukrajine. Njihov rad je ključan jer ruski režim vodi globalnu kampanju dezinformiranja o stvarnosti njihovog rata.

Namjerno usmjeravanje napada na novinare, kao civile, predstavlja ratni zločin.

No, ratne zone nisu jedina mjesta gdje su novinari napadnuti. Diljem svijeta novinari se suočavaju sa sve većim prijetnjama u svom radu. Oni su žrtve zločina iz mržnje, maltretirani na internetu, na meti špijunskog softvera, pa čak i ubijeni.

Moramo stati na kraj nekažnjivosti ovih zločina i podržati ljudska prava i vladavinu zakona pružanjem pravde žrtvama. Tijekom proteklih 10 godina, 80% ubojstava novinara u svijetu nije odgovaralo.

EU podupire mreže rizičnih novinara i jača sposobnost novinara da djeluju u neprijateljskim okruženjima diljem svijeta. To uključuje pružanje zaštitne opreme i pomoći. U okviru novog Globalnog europskog programa za ljudska prava i demokraciju, uspostavljamo Opservatorij za borbu protiv nekažnjivosti kako bismo pridonijeli prikupljanju i korištenju dokaza i znanja za zagovaranje i odgovornost na globalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini.

I unutar Europske unije novinari se mogu suočiti s teškim uvjetima. Od država članica se očekuje da se pridržavaju Preporuke Komisije o sigurnosti novinara usvojene 2021. Od zemalja kandidatkinja i onih u njihovom susjedstvu također se očekuje da usvoje te standarde.

Novi Zakon o slobodi medija ima za cilj očuvati neovisnost i pluralizam medija te podržati novinare, omogućujući im da pozivaju na odgovornost one koji su na vlasti bez straha i naklonosti. Povjerenstvo je također poduzelo korake u borbi protiv strateških tužbi protiv sudjelovanja javnosti koje vrše pritisak na novinare i ušutkuju ih.

Ove zakonske prijedloge treba usvojiti što je prije moguće kako bi se poboljšalo okruženje u kojem rade novinari i mediji.

Države moraju istraživati i procesuirati sva kaznena djela počinjena protiv novinara na nepristran, neovisan, učinkovit, transparentan i pravodoban način.
Nekažnjivost za zločine protiv novinara mora prestati. Pravda mora biti zadovoljena.”


Pozadina

Odbor za zaštitu novinara podsjeća da za 80 posto ubojstava novinara u posljednjih 10 godina nitko nije odgovarao.
Sve veći broj fizičkih, pravnih i internetskih prijetnji i napada na novinare i druge medijske djelatnike u EU-u tijekom proteklih godina zabrinjavajući je trend koji se odražava u Izvješćima Komisije o vladavini prava. Zabilježeni su fizički napadi u kontekstu javnih prosvjeda, a novinari u nekoliko država članica bili su izloženi agresiji prosvjednika, ali u nekim slučajevima i policijskih snaga. Internetske prijetnje su u porastu diljem EU-a, a posebno su ugrožene novinarke i novinarke manjina.
Ova situacija je posebno zabrinjavajuća kada političari ili moćne javne osobe pokreću takve napade.

EU radi diljem svijeta kako bi doprinio sigurnosti i zaštiti novinara osuđujući napade, kao što je navedeno u Akcijskom planu EU-a za ljudska prava i demokraciju za 2020.-2024. EU pomaže onima koji su zastrašeni ili kojima se prijeti putem mehanizama EU-a za zaštitu branitelja ljudskih prava te podupire medijske inicijative i apelira na državna tijela da spriječe i osude takvo nasilje te poduzmu učinkovite mjere za zaustavljanje nekažnjivosti. Delegacije EU-a diljem svijeta prisustvuju i prate sudske slučajeve koji uključuju novinare, pomažući u prepoznavanju onih slučajeva kojima je potrebna posebna pozornost.

U prosincu ćemo pozvati branitelje ljudskih prava, civilno društvo i nevladine organizacije iz cijelog svijeta na Forum o ljudskim pravima EU-a i nevladinih organizacija posvećen sljedećim temama: Zaustaviti nekažnjivost: put do odgovornosti i pravde. Ovo će biti važna prilika da zajedno raspravimo učinkovitije strategije za jačanje odgovornosti i pravde.








Post je objavljen 02.11.2022. u 17:54 sati.