Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

SMRT NEMA ZADNJU RIJEČ





Poštovani čitatelji bloga, pred vratima nam je blagdan Svih Svetih i Dušni dan čime nam se pruža prilika da i ove godine, razmišljamo o toj stvarnosti našega života. O smrti i onome što nas čeka poslije nje, nikada dosta razmišljati i govoriti. Ušla je u sve obitelji polako nas osvaja a mi je i dalje ignoriramo i nemamo jasan stav o njoj.


Dostojno pokopati preminulog, želja da nam bliski kojeg ispraćamo ima grob, jedna je od iskonskih čovjekovih potreba. Izražavanje pijeteta mrtvima ljudski je čin koji obavljamo svjesni toga da idemo svome kraju. Mi katolici koji vjerujemo u Boga i život u vječnosti prikazujemo mise i molitve za duše svojih pokojnih, s nadom da smrću život ne završava i da ćemo po Božjem milosrđu jednoga dana sa svima svetima u nebu živjeti.

Zato ove dane posebnije i svečanije obilazimo groblja, palimo svijeće i polažemo cvijeće u znak zahvalnosti za one koji su nam za zemaljskog života bili bliski, bez kojih nas ne bi bilo.

Bilo kako bilo, i narednih će dana hrvatska, kao i groblja diljem ostatka svijeta odisati vječnošću, ma kolika bila simbol prolaznosti. Čovjek nije stvoren da bi nestao, već je smrt samo prijelaz u vječni život, kao i oni koji ne djela takva razmišljanja.

Stoga što reći nego – „Memento mori!“. Sjetimo se svih onih naših dragih kojih kao nema, a opet ih ima. I bit će ih sve dok se ima tko sjetiti.



Post je objavljen 30.10.2022. u 12:36 sati.