Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Hoću knjigu...Poetika

Danas -600.- ti post. I jedna zanimljiva promocija u "Hoću knjigu". Juliette Allais: "Kako se izljiečiti od svoje obitelji".Juliette Allais je spisateljica i psihopraktičarka. Usavršavala se na polju transgeneracijske psihoterapije, neuroznanosti i jungovske psihoanalize. Naše je mjesto na rodoslovnom stablu jedinstveno, a nalzi se između prošlosti i budućnosti, na raskrižju dviju linija.
Pomoću psihogenealoške analize možemo puno toga razjasniti i suočiti se eventualno s onim, što nas muči, a nemamo prave odgovore ili ne znamo odakle bi smo počeli....
Psihogenealogija je relativno nova grana psihologije, koja u obzir uzima i naše pretke i ono, što smo od njih naslijedili. A to sigurno nije samo genetika. Tu su obrasci ponašanja, tu su neke sličnosti čak i u onome, što nam se događa - a nešto vrlo slično događalo se npr. našoj mami ili baki...
Pronašla sam dosta sličnosti s autoricom, i njenim riječima: "Ja sam "strankinja" rođena u Francuskoj, ali ta zemlja nije moja. Tu sam u prolazu. moja "prava zemlja" nije ovdje. U njoj se ne govori ovaj jezik, u njoj se drukčije ejde, glazba je drukčija. Kad čujem glazbu, tu zatreperi duša jednog naroda..." Kao da je opisala moju mamu!
Silno bi smo željeli razmišljati o nama kao u dijelu Srednje Europe, koja je kulturna, puna šarma i radosti...Na žalost, neki obrasci ponašanja, obitelji i način funkcioniranja u obitelji i društvu govori da smo, na žalost, još uvijek na Balkanu. Onom tvrdom, konzervativnom - koji beskompromisno odbacuje ono, što mu se ne uklapa u model funkcioniranja. Po mogućnosti, ništa ne dirati - sve je super baš takvo, kakvo je - ne treba se mijenjati - jer to zahtijeva - napor, zaboga...A mi se ne bi naprezali.:(((
U knjizi se nalaze i neki testovi, gdje sami možemo, odgovarajući po vlastitoj savjesti i najboljem znanju, odrediti gdje je problem i bar pokušati poraditi na njemu.
Imam "ludu", ali vrlo funkcionalnu obitelj - koja drži zajedno kad je najteže. Ne znam što bih da mi nema svih njih. I s mamine i s tatine strane - svaki dio stabla se grana na različite načine, ali kao cjelina - savršeno funkcionira. Pomaže si međusobno kada je potrebno. Ne ostaje ništa visjeti u zraku.
Tajne?! Mislim da sam sve doznala do moje tridesete. I rekla: hajde, pa i nije tako strašno! :))))
Najtoplija preporuka - i ne poklanjajte nikome svoj primjerak. Jer ste u njemu ispisali svoju osobnu priču. Neka si svatko nabavi svoj! :))))) Izdavač: Poetika.

Dvije psihologije su govorile o knjizi, jedna moderatorica i glavni urednik knjige
Druga promocija je bila u knjižnici i čitaonici "Bogdan Ogrizović". Kristina Gavran: "Između". I ova promocija "ima veze" sa mojim životom. Kristina Gavran rođena je 1987. godine u Zagrebu, a već pet godina živi i radi u Engleskoj. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji dramskih umjetnosti 2013. godine. Na posljednjoj godini studija dobiva Erasmus stipendiju i odlazi na stručnu praksu u Birmingham, u The Blue Orange Theatar, gdje radi kao dramaturg. Kristina je ostala negdje između Zagreba, grada njezinih studentskih dana, i Birmighama, gdje sada živi i radi, gdje se udala i gdje živi sa svojim obitelji (suprug i dvoje djece)....O tome i govori njena knjiga "Između".Između" dva svijeta. Za mene: između Zagreba i Bratislave, npr. Pišu li, dakle, sretni ljudi?! O, da! Kristina je dobar primjer. Jer sebe doista smatra sretnom. Kristina - u sredini, okružena predstavljačima i na kraju - glavni urednik. Ljub!



Post je objavljen 28.10.2022. u 00:25 sati.