Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Prve galaksije

Ne mogu a da vam ovo odmah ne pokažem, još je novo, dimi se...iako je staro skoro ko Svemir.

Na stranici NASA je pokazana fantastična slika koju prenosim ovdje:

gf

Crveno se giba od nas, plavo prema nama.

Ništa posebnog, reći ćete, u usporedbi s onim iz prethodnog posta...ali, ali, tamo je nešto "maleckog" u našoj Galaksiji (veliko G znači da je riječ o Mliječnom Putu, kad je malo g, onda su to neke druge galaksije) bilo udaljeno 6500 svjetlosnih godina. Ovdje vidimo nešto mnogo većeg od naše Galaksije, tu ih je par i jurcaju naokolo, igraju se lovice, i svjetlo s njih je putovalo do nas 11.5 milijardi godina!

Sad si pustite Rundeka s tekstom "kad je svijet bio mlad", sjetite se da je Zemlja stara samo 4.5 milijarde godina, a Sunce samo malo starije, pogledajte malo dulje ovu slikicu i razmislite koliko je to daleko i davno.

Dobro, ima takvih slikica i nisu ovo baš najdalje galaksije koje smo snimili, i tako su vidljive samo kao slabašne točkice. Ali jesu prve na kojima je Webb, jednim od svoja tri glavna instrumenta, NIRSpec (Near Infrared Spectrograph) uočio nešto novog o vrlo ranim galaksijama, što do sada nismo vidjeli: ovdje bar tri (možda ih je i više) mlade galaksije plešu, vrte se, oko velike aktivne galaksije (AGN), koja "puše" svoj međuzvjezdani materijal u međugalaktički prostor. Nećete si ni zamisliti kako se trgaju te zvijezde i prašina, stvarajući nove oblake materijala iz kojih onda opet nastaju zvijezde...pravo vrzino kolo! 350 kilometara u sekundi lijevo-desno...stvarno nigdje njihovog stana!

Materijala je naokolo i više nego što vidimo, jer nije dovoljno samo zbrojiti ono što vidimo za ove brzine i gibanja, kad se ide računati koliko tu radi gravitacija, nego je i poprilično tamne materije. Inače, NIRSpec je zvijer od spektrografa, novi nivo spektrografije u astronomiji...razlikuje se od ostalih time da može obraditi sliku sa cijelog vidnog polja, ne samo iz pojedinih točaka, pa istovremeno može istraživati centralni kvazar, galaksije naokolo i njihovu okolicu. Zato je i mogao razlučiti da se radi o kvazaru u centru gustog čvora galaksija u stvaranju.

Što tu zapravo vidimo će se još razglabati podosta vremena, ali činjenica je da vidimo nešto što do sada nismo ni zamišljali. Od takvih sličica se stvara mozaik novih shvaćanja.

Post je objavljen 20.10.2022. u 21:37 sati.