Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

DRŽAVA NE UPRAVLJA SVOJOM IMOVINOM


550 PRAZNIH STANOVA GODINAMA BEZ NATJEČAJA

"Ne upravljanje državnim nekretninama – netransparentnost, potencijali i preporuke“ naziv je analize koju je udruga Gong u suradnji s pravnicom i zviždaćicom Majom Đerek predstavila u Hrvatskom novinarskom domu 19. listopada. „ Država nema registar nekretnina i imovine kojom upravlja, a ne postoji politička volja da se to promijeni“, rekla je pravnica Maja Đerek predsjednica Udruge za razvoj transparentnosti i zaštitu zviždača Razvoj. „To je posljedica neuređenog sustava za upravljanje državnom imovinom. Usprkos tome, omogućeno je pogodovanje pojedincima koji se usele , za koje nije predviđeno da plaćaju najam i pune državni proračun. Osim toga Zakonom nije bilo ni predviđeno da se prostor naplaćuje ni po kojoj cijeni“ rekla je. Pravnica Đerek je 10 godina radila u institucijama koje se bave državnom imovinom, a kada je prijavila nepravilnosti dobila je otkaz. "Nepostoje kriteriji za upravljanje državnom imovinom" - reka je Maja Đerek te istakla da na prostoru Hrvatske postoji 550 praznih stanova za koje u šest godina nije raspisan ni jedan javni natječaj. Ti su stanovi prazni. A znamo kolike su cijene najma stana u Zagrebu. Vlada nered na području državne imovine – rekla je Đerek.“




S lijeva: Sanja Pavić - Gong, Damir Marković, Maja Đerek
Fotka : m.zouhar zec



S druge strane pak oni koji desetlječima koriste državnu imovinu i održavaju je – mogli bi ostati bez te imovine. Takav je primjer iznio Damir Marković, potpredsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba. Rekao je da je njegov obrt generacijski i ima prostor u najmu 103 godine, te je donedavno imao doživotni ugovor o najmu , ali sada se boji da će morati izaći iz prostora u koji se u cijelom tom razdoblju obiteljski mnogo ulagalo jer će po najnovijim informacijama taj prostor ići na licitaciju. Tako bi mnogi obrtnici mogli ostati bez poslovnog prostora koji je u središtu grada Zagreba. Obrtnik Marković je mišljenja da treba izmijeniti Zakon, te tako prepoznati važnost tradicijskih obrta na čijim je temeljima Zagreb i nastao.
Bruno Samardžić iz udruge Glas poduzetnika, koji se javio video vezom na pres konferenciju rekao je da "pavila dodjele poslovnog prostora moraju biti jasna, a odluke predvidive, kako bi se jamčila sigurnost investicije i djelovanja poduzetnika, odnosno pravednost”.

M.Zouhar Zec



Post je objavljen 20.10.2022. u 08:47 sati.