Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

DALIBOVA SLASTIČARNA





U gradu Pagu postoji ulica koju Pažani pored svih imena koje je mijenjala tijekom povijesti, zovu Vela ulica (callelarga).


U toj ulici nalazi se i moja rodna kuća, koju je preseljenjem moje pranane (pranone/prabake) Marije Crljenko rođ. Fabijanić Telerovice, kupio prvi slastičar u Pagu, Dalib Ilijazović.

Slastičarnica Daliba Ilijazovića, prvog Albanaca koji je došao živjeti u grad Pag i njegove supruge Savke, još je neko vrijeme nakon njihove smrti bila u funkciji slastičarnice, da bi je novi vlasnici prenamijenili i pretvorili u dućan robe prilagođene ljetnoj sezoni.

Kao osnovci dolazili smo na sladoled i kremšnite (paštakreme) koje si samo kod Daliba mogao pojesti. Koji su to gušti bili ! Koliko sam kasnije probao tih kremšnita, niti jedne nisu bile kao one kod Daliba. Sve to otišlo je, nažalost u nepovrat.
Kao što uvijek biva, dolaskom ljetnih dana osvježenje se traži u slastičarnicama kao što je bila Dalibova. Tko se još može sjetiti svih onih okusa sladoleda za kojeg sam u svoje mlade dane žicao od matere novac za odlazak na sladoled kod Daliba.

Kada je obitelj Zec zatvorila svoj popularni kafić, prostor su unajmili drugom poznatom slastičaru Fuadu i njegovoj obitelji.

Pažani nisu ostali bez slastičarnice u Veloj ulici, ali su ostali bez jedne davne slastičarnice koja je u nekim slučajevima služila za izlazak iz kuće i puno više od toga, za slatki mali randez-vous.



Post je objavljen 19.10.2022. u 12:25 sati.