Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcmlx

Marketing

postkongresni poredak


"Novi svjetski poredak" i nije baš tako nov, kao pojam.
Puno je stariji od konfrontacije na relaciji komunizam-kapitalizam.
Kina još nije ni zaboravila niti oprostila Rusiji raspad SSSR-a, kao paradigme.
"Konačna bitka" za koju kremaljski novo-car vjeruje da tek počinje, i to ne samo u slučaju Ukrajine dok svoje postupke opravdava borbom protiv fašista. Zapravo, Putin koristi kamuflažu fašističkog lovca kako bi učvrstio moderne fašističke strukture unutar svoje sfere utjecaja. Ideološki potkrijepljen iskrivljenom slikom povijesti i sadašnjosti koju Moskva godinama dosljedno prekraja.
Ishodi nekih glasovanja u UN bi ga možda i zabrinuli da nije "suzdržanih" (dvije najmnogoljudnije zemlje i još neke islamske i postkolonijalne afričke države, svatko iz svoji nekih motiva).

Za Kinu je napad na Ukrajinu lakmus test. Koliko možete prijetiti SAD-u, Europi i NATO-u? Kako bi se to iskustvo moglo iskoristiti kao nacrt za osvajanje Tajvana? Kakve mogućnosti postoje u Indo-Pacifiku, gdje se Kinezi i Amerikanci bore za prevlast, ako je Washington sada ponovno zauzet pogledom na Rusiju?
Kineski premijer Li Keqiang najavio je veliko povećanje izdvajanja za obranu u svom govoru pred Kineskim narodnim kongresom u subotu i zabranio bilo kakvo uplitanje u Tajvan.
Istodobno žele raditi na “novom obliku međunarodnih odnosa” – novom svjetskom poretku, u kojem Peking i Moskva vuku u istom smjeru. Međutim, Kina je očito zabrinuta da se Putinova ofenziva zaglavila sa sve većim razaranjem i patnjom na tlu Ukrajine, i koja se polako topi.

"Rat sustava" odvija se na više razina, ali trenutno izostaje njegova eskalacija: "Želimo novu svjetsku zajednicu za zajedničku budućnost", istaknuo je Li na Narodnom kongresu. Tako se ruski strateški partner trenutačno pretvara u taktičkog igrača.

Royal Museum Greenwich posjeduje zemljovid iz XVI stoljeća znan kao "Map World Fools Head".
Satirični autor je nepoznat, no njegova aluzija na tadašnje kolonijalističke i imperijalističke ambicije je zapravo bezvremenska.
Samo se mijenjaju teze o novom i novijem.

#rmgUK



Post je objavljen 18.10.2022. u 09:53 sati.