Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Menzel

Jutarnja šetnja po Maksimiru; magla se polako dizala....Uživanje. Nakon nekoliko sati šetnje, treba nešto pojesti. Rečeno - učinjeno. Pohana piletina, riža i zelena salata, ukrašena cherry rajčicama. Mia - Britt hrana.:)))
Navečer: kino "Tuškanac", nastavak Tjedna češkog filma. "Ševe na žici" - Jiri Menzel (1969.). Film je snimljen u godini moga rođenja.:))))) Menzel je bio oštroumni kritičar društvenih nepravdi, a u filmovima je uvijek tematizirao probleme običnih ljudi un teškim životnim okolnostima, ali nikad bez doze humora i s mnogo simpatija za obespravljene. Obožavao je komediju, i u svakodnevnom životu bio je u društvu nenadmašni zabavljač. Gajio je veliku ljubav prema Hrvatskoj u koju se vraćao četrdesetak godina i govorio da je to njegova druga domovina.
"Ševe na žici", zbog političke kritike, a s obzirom da je snimljen nakon sovjetske invazije - nije bio podoban za prikazivanje. Bunkeriran je i prikazan tek 1990. godine!!!! Jasno mi je i zašto - sada, kada sam ga odgledala. Preporuka!!!!
Drugi film koji sam odgledala je "Atlas ptica". Drama, snimana u Češkoj, Sloveniji, Slovačkoj. Koprodukcija sa Slovacima!!!! Da, da, da, da! :)))) Režija: Olmo Omerzu. Godine 2021. drama je s uspjehom prikazana u konkurenciji prestižnog festivala u Karlovym Varyma, a sljedeće godine (2022.) nominirana je za uglednu nacionalnu filmsku nagradu "Češki lav" u ček deset kategorija.
Drama "Atlas ptica" govori o turbulentnim odnosima u jednoj obitelji, o prevari (preko interneta), o novcu, o odnosima unutar tvrtke - čiji su vlasnici obiteljski povezani....Težak, ali baš pravi art film.
A čujete sad ovo: Olmo Omerzu je rođen u Sloveniji 1984. Diplomirao je na glasovitoj FAMU u Pragu. Ostao je živjeti i raditi u Pragu. Prije "Atlasa ptica" bavio se snimanjem kratkih filmova (do 30 minuta).
Još jedan prođe dan...Predivan! Ljub!

Post je objavljen 17.10.2022. u 01:24 sati.