Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Fini gradići

Ove jeseni dana mi je ponovno rijeka Opava, uz koju sam već pretrčao mnoge kilometre:

gf

Grad Opava, davni Troppau, spada u "gradiće fine" Šlezije (Šljonska)-takvi gradići nisu ovdje ništa manje "fini" nego bi Buldožer to otpjevali, ali u mješavini sa pretežno romskim stanovništvom nedalekog Bohumina (tamo su ih komunističke vlasti nekadašnje Čehoslovačke naselile da budu radna snaga za željezare i ugljenokope) koje se proširilo tim rejonima, često ne djeluju baš fino.

U nedavnoj posjeti nešto južnijem Moravskom Breclavu isto, puno neke brljave mase na ulicama, koja djeluje kao da živi od socijale. Alkohol je (pre)jeftin i djeluje mi da tu raju netko liferuje u raj brzo još brže, kao američke Indijance. U Sloveniji, "alpski srbi" isto kao da su preuzeli gradiće u koje turisti samo zalutaju, "folksdojčeri" sjede doma i u svojim vrtekima iza kuće, a raja iz socrealističkih zgrada ide brzim pivskim vlakom za raj.

Čudi me ta pauperizacija...ali da, nisu slučajno anglo-saksonci došli na te nizine ljudske vrste na koje su spali po premnogim ulicama gradova, očito to nije neka naša slavenska crta, nego nešto općenito, evropsko. Raja, u ne baš najboljem smislu. U Češkoj je mnogo i Kineza, pa kad tu jeftinoću dodate na romsku, khm, tradiciju održavanja (ne)čistoće (koja samocenzura, tako herzlich, kaj da sam iz Zagreba!), poželite biti negdje drugdje.

Objašnjenje je da gradovi žele veći broj ljudi (Česi isto izumiru), pa daju beneficije tim i takvima, neka se lijepo povlače polupijani po klupicama i tiho iščeznu.

Kod nas u unutrašnjosti HR to vidim tek u povojima, ali ...napredujemo. Možda se varam, možda previše putujem po periferijama Carstva, ali bojim se da nije to. Što mislite?

Post je objavljen 15.10.2022. u 16:41 sati.