Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OBRAMBENO PLANIRANJE NATO SAVEZA


NATO SREDSTVA MORAJU OSTATI SIGURNA I UČINKOVITA


Uoči sastanka ministara obrane NATO-a 12. i 13. listopada u Bruxellesu glavni tajnik NATO Saveza Jens Stoltenberg u kratkom razgovoru s novinarima je izjavio da će glavni prioritet sastanka biti veća protuzračna obrana Ukrajine.


Jens Stoltenberg glavni tajnik NATO Saveza

„Tijekom posljednjih tjedana vidjeli smo najozbiljniju eskalaciju rata od Ruske invazije u veljači.Rusija mobilizira desetke tisuća novih vojnika. Oni pokušavaju ilegalno pripojiti ukrajinske zemlje i vidjeli smo neselektivne napade na ukrajinske gradove. I naravno, također smo čuli prikrivene nuklearne prijetnje koje dolaze iz Moskve. Sve to čini ovo najozbiljnijom eskalacijom od veljače“- rekao je glavni tajnik Nato saveza Jens Stoltenberg , te nastavio „ Sastati ćemo se sa ukrajinskim ministrom obrane, Reznikovom, a poruka NATO saveznika bit će da smo nepokolebljivi u našoj potpori Ukrajini, da smo spremni na duge staze i da ćemo ih podržavati sve dok treba.Također ćemo razgovarati o odvraćanju i obrani te kako obnoviti naše zalihe, jer su saveznici pružili podršku Ukrajini smanjenjem zaliha NATO-a, ili streljiva, ili oružja. To je bila prava stvar koju smo učinili, ali naravno, moramo se pozabaviti time kako ponovno napuniti te zalihe. Stoga očekujem da će se ministri složiti da preispitaju naše smjernice da se više angažiraju u industriji. NATO je jedinstvena platforma. Imamo NATO proces obrambenog planiranja, imamo ciljeve sposobnosti; radimo na standardizaciji i interoperabilnosti. Sve su to jedinstveni alati NATO-a koji nam omogućuju da se uključimo u industriju i damo industriji dugoročnu potražnju koja im je potrebna za više ulaganja u proizvodne kapacitete, tako da možemo proizvesti više oružja, više streljiva, više sposobnosti koje su nam potrebne, kako osigurati vlastito odvraćanje i obranu, ali i nastaviti pružati potporu Ukrajini. Otpornost kritične infrastrukture i važnost toga, pokazala se u sabotaži protiv cjevovoda u Baltičkom moru. A onda ćemo imati i sastanak ministara obrane NATO-a na sjednici na kojoj ćemo govoriti o našim misijama i operacijama, od Iraka do Kosova.Održat će se sastanak NATO-ove skupine za nuklearno planiranje. Ovo je rutinski, dugo planirani sastanak, na kojem ćemo razgovarati o tome kako nastaviti osiguravati da NATO-vo sredstvo odvraćanja ostane sigurno i učinkovito“.

Na pitanje novinara: Kakav je odgovor NATO-a u slučaju ruskog nuklearnog napada bilo gdje?
Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je odgovorio
„ NATO je obrambeni savez. NATO je tu da spriječi sukob, da spriječi rat. Stoga smo ojačali naše odvraćanje kako bismo Rusiji poslali vrlo jasnu poruku da smo tu da zaštitimo i obranimo sve saveznike.
Vidjeli smo naravno špekulacije o uporabi nuklearnog oružja male snage u Ukrajini i jasno smo poručili Rusiji da će to imati teške posljedice za Rusiju.
Rusija zna da se nuklearni rat ne može dobiti, nikada se ne smije voditi. I naravno, također pomno pratimo rusko nuklearno stanje. Nismo vidjeli nikakve promjene u nuklearnom stavu Rusije, ali ostat ćemo budni, nastavit ćemo pozorno pratiti jer su nuklearne prijetnje, nuklearna retorika i prikrivene prijetnje Rusije opasne i nepromišljene“- odgovorio je glavni tajnik NATO saveza

Na novinarsko pitanje „Što se promijenilo sada kada su države članice spremne osigurati protuzračnu obranu i što to znači za nastavak država članica“ glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je odgovorio „ Pozdravljam što NATO saveznici osiguravaju sustave protuzračne obrane. To je izuzetno važno i pozdravljam nedavnu najavu Njemačke, kao i isporuku njemačkih sustava protuzračne obrane Ukrajini. Mislim da smo svi vidjeli zašto je ovo tako važno.
Užasni neselektivni napadi na ukrajinske gradove, ubijeni civili, uništena kritična civilna infrastruktura i ne manje važno napadi na energetski sustav, energetsku infrastrukturu, ozbiljni su kako se približavamo zimi. Dakle, sve ovo pokazuje hitnu potrebu za više protuzračne obrane za Ukrajinu. Saveznici su osigurali protuzračnu obranu, ali mi trebamo još više. Trebaju nam različite vrste protuzračne obrane: kratkog dometa, dugog dometa, sustavi protuzračne obrane za balističke rakete, krstareće rakete, bespilotne letjelice, različiti sustavi za različite zadatke. Ukrajina je velika zemlja, ima mnogo gradova, pa moramo povećati kako bi mogli pomoći Ukrajini u obrani još više gradova i više teritorija od užasnih ruskih napada na njihovo civilno stanovništvo“

Na pitanje novinara agencije TANJUG Marka Ivasa „ Kako vidite situaciju na Zapadnom Balkanu imajući u vidu rat u Ukrajini“ Jens Stoltenberg je odgovorio:
„Zapadni Balkan je važan za NATO, tamo imamo povijest. Tamo smo već mnogo godina. Pomogli smo okončati dva brutalna rata 1990-ih. Imamo svoju misiju KFOR na Kosovu koja pomaže osigurati stabilnost, slobodno kretanje svih zajednica na Kosovu, imamo sjedište u Sarajevu i također blisko surađujemo s Europskom unijom. NATO trupe na Kosovu pomažu u pružanju potpore diplomatskim naporima Europske unije i dijalogu Beograda i Prištine. Također radimo zajedno s EU u Bosni i Hercegovini. I naravno, imamo i članove na zapadnom Balkanu. Dvije najnovije članice Saveza zapravo su zemlje zapadnog Balkana, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Dakle, Zapadni Balkan je važan za NATO i stoga se nastavljamo fokusirati na tu regiju „ – izjavio je glavni tajnik Nato Saveza Jens Stoltenberg uoči početka sastanka ministara obrane zemalja NATO saveza 12. listopada u Bruxellesu.



Post je objavljen 13.10.2022. u 06:15 sati.