Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Cool u gradu

Tribina: "Cool u gradu" u knjižari "Ljevak". Čitanje kao transfer - doktorska disertacija Ive Žurić Jakovine, kasnije oblikovana u knjigu. Puno pitanja i puno odličnih odgovora, koje možemo pronaći u ovoj knjizi.
Mijenjamo li se čitajući i mogu li književni tekstovi imati transformacijsko - terapijski učinak? Da, svakako. Sa svakom pročitanom knjigom se mijenjamo, postajemo bolji, osvješteniji, bliži sebi...Učimo iz iskustva drugih, zamišljamo se u tuđim cipelama, pitamo što bi smo mi napravili npr. na mjestu Ane Karenjine ili što bi na neku temu rekao npr. Harry Potter....
Postoji puno žanrova, postoji puno knjiga...Kakav utjecaj imaju na nas knjige za samopomoć, vrlo popularne u zadnjih nekoliko godina (tzv. self-help literatura)?! U knjigama za samopomoć pokušavaju se pronaći neki odgovori, pogotovo je tako bilo u pandemijskom razdoblju.... No, smatram sa su svi odgovori u nama - a knjiga može biti okidač za neka događanja u životu, o kojima knjiga govori - a neke od tema smo i sami prošli....Preživjeli....Proživjeli...
Psihoterapeutski romani, za razliku od self-help literature, koriste se u terapeutskom procesu iscjeljenja, ciljani su i pokušavaju riješiti točno određeni problem....
Također, postoje romani (tzv. klasici), u kojima se obrađuju određene teme, npr. ljubavi, sreće, odnosa, rata, mira....Oni su aktualni uvijek, i svatko iz njih može uzeti ono, što mu najviše odgovara. Odnosno, što mu je u određenom trenutku života važno i što mu se obraća...Što ga poziva na čitanje....I razmišljanje.
O svemu ovome promišlja i Iva Žurić Jakovina, docentica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, u svojoj knjizi: "Čitanje kao transfer: knjige za samopomoć, psihoterapijski romani i transformacijsko- terapijski učinci čitanja" (Durieux, 2021.)
S autoricom je razgovarala sjajna Sanja Baković. Fotkice:


Na prvoj fotografiji su autorica i Sanja Baković, a na drugoj Sanja, vesela, raspoložena, sa uvijek promišljenim i odličnim pitanjima.
Mia me pratila i još jednom opravdala povjerenje. Prije ove tribine, otišla sam u kino "Tuškanac", uzeti karte za Češki film. Za sramotu, samo četiri nova filma!:((((( Prije, dok je Tjedan češkog filma bio u kinu "Europa" , filmova je bilo deset....Baš me rastužilo!:(((( No, kako god - treba iskoristiti bar ovo, što se pruža....Ljubim!

Post je objavljen 13.10.2022. u 00:15 sati.