Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OBRANA OD ASTEROIDA


PREDAVANJE ANTE RADONIĆA U MATICI HRVATSKOJ

Matica Hrvatska i njen Odjel za prirodoslovlje i matematiku priređuju 13.listopada u 18 sati predavanje pod naslovom KONCEPT OBRANE OD ASTEROIDA I NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA SVEMIRA koje će održati Ante Radonić (71) koji se bavi popularizacijom astronomije, astronautike i raketne tehnike cijeli svoj život. Više od četrdeset godina radio je u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu na radnom mjestu voditelja planetarija s odjelom astronautike.


Ante Radonić


Radonić je bjavio tristotinjak popularno-znanstvenih članaka u časopisima, tjednicima i dnevnim listovima, te održao više od osamsto javnih predavanja u tristotinjak gradova Hrvatske, dakako o astronomiji. Najviše je pisao za časopise zagrebačke zvjezdarnice Čovjek i svemir od 1970. godine te za časopis Priroda Hrvatskog prirodoslovnog društva. Pozivan je često da na raznim radijskim i televizijskim postajama komentira istraživanja svemira i svemirskih letova. Od 1996. stalni je stručni suradnik tjedne emisije Andromeda, posvećene istraživanju svemira na Drugome programu Hrvatskoga radija utorkom, koja se emitira od 20 do 22 sata. Godine 2014. dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatske zajednice tehničke kulture.
Tijekom predavanja u Matici hrvatskoj o obrani asteroida i najnovijem istraživanju svemira bit će riječi o upravo uspješno obavljenom kinematičkom udaru u asteroid, o opservacijama svemirskog teleskopa James Webb, o prvim slikama silueta supermasivnih crnih rupa te kako teku neposredna istraživanja robotskih rovera na površini planeta Marsa. Predavanje će biti popraćeno mnogobrojnim snimcima kojima raspolaže Ante Radonić. Rođen je na otoku Korčuli.
Zbog više desetljeća duge aktivnosti na popularizaciji astronomije, ove godine po njemu je nazvan asteroid „176981 Anteradonic“, kojeg su otkrili astronomi projekta „Sloan Digital Sky“ 2002. godine.


Post je objavljen 11.10.2022. u 08:25 sati.