Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Pula: deseti lokalni referendum u Hrvatskoj

U medijima se često spominje da je lokalni referendum za Lungomare, koji se sutra održava u Puli, tek drugi u Hrvatskoj (nakon onoga u Dubrovniku o golfu na Srđu).



To nije točno - bilo ih je desetak. Pred svaki od njih, pa i kasnije, bilo je objava da je prvi ili drugi u Hrvatskoj.

Godine 2014. prikupio sam podatke o devet lokalnih referenduma. Poneki mi je možda izmakao. U članku na blogu od 5. ožujka 2014. je popis i osnovni podaci: Lokalni referendumi u Hrvata.

Od ovih devet, samo dva su uspjela (izlaznost birača preko 50%); od toga jedan na području gdje je bilo 25 stanovnika. Ako taj (područje Babine) ne računamo kao ozbiljan, prvi uspješni referendum - povijesni uspjeh neposredne demokracije? - zabilježen je u veljači 2014. u Goričanu.(Odlučeno je protiv gradnje kompostane. Po mom sudu, besmisleno - radilo se o lokalnim političkim obračunima, ne o zaštiti okoliša. Godinu dana kasnije kompostana je sagrađena nekoliko kilometara dalje, na području općine Prelog.)

Od devet referenduma, četiri su održana u razdoblju 1999.-2003., a pet u razdoblju 2011.-2014.. Pet se odnosilo na lokacije nepopularnih objekata (odlagalište otpada, industrija PVC-a, vjetroelektrana, golf resort, kompostana). U dva slučaja pokušalo se smijeniti načelnika/načelnicu općine. Dva slučaja odnosila su se na promjenu granica jedinica lokalne odnosno regionalne samouprave.



Ne znam je li bilo još referenduma u međuvremenu. Kad sam pisao taj članak, bio je za 20. travnja 2014. (Uskrs!) najavljen referendum u Dugopolju, na inicijativu građana (20% birača potpisalo) "o visini komunalnog doprinosa za legalizaciju bespravne gradnje i prijedlogu da to bude tek kunu po kubnom metru, umjesto 12 kuna". Ali nije bio održan, ne znam sad pod kojim opravdanjem.

Tri godine kasnije, u siječnju 2017., Visoki upravni sud u Splitu je riješio da referendum treba održati. Međutim do danas nije održan.

Post je objavljen 08.10.2022. u 15:26 sati.