Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/luki2

Marketing

Jedan rođendan i nagrada "Predrag Matvejević"

Danas nastavak 43. zagrebačkih književnih razgovora. Izvrsno predavanje Jiri Hrabala: "Čitanje Srednje Europe kao romana". Potrebno je prihvatiti da je Srednja Europa bila i još uvijek jest, otvoren pojam koji nije moguće definirati. Prostor za kojim se čeznulo ili se o njemu sanjalo. Prostor koji je najprije trebao služiti kao bijeg s Balkana, a koristila ga je i ljevica i desnica - svatko za svoje vlastite svrhe.

Nakon ovog lijepog događanja, čekam Dariju Žilić.
I osmjehujem se. Darija slavi pedeseti, okrugli rođendan! Sretno joj! Sjedimo u slastičarnici "Zagreb", u kojoj sam zadnji put sjedila s Julijanom Matanović... Naručujem crumble od jabuke. Topi se u ustima! Carsko uživanje. Moj mobitel se gasi baterija treba punjenje...No, punjač je ostao kod kuće.:)))) Odlazimo Darija i ja od ovog slastičarskog savršenstva u knjižnicu i čitaonicu "Bogdan Ogrizović", gdje će biti dodijeljena nagrada "Predrag Matvejević". Darija je bila u žiriju. Pobjednik je Elvedin Nezirović, sa romanom "Ono o čemu se ne može govoriti."

Boreći se neprestano s bolnim iskustvom koje ga je odredilo, uz koje je odrastao i koje u svojoj prozi ne napušta, naprosto zato što ono ne napušta njega, svjestan nemoći pisca da bira vlastite junake i teme, autor ovog koliko predivnog toliko i potresnog štiva bolje od mnogih razumije okrutnu istinu čuvene Faulknerove rečenice o prošlosti koja ’nikada nije mrtva, pa najčešće i nije prošlost’. Stoga ispisuje stranice svoje priče, jedine koju može ispričati, s vrstom mudrosti koja se čini većom i od njega samog.

Narativ o životima i smrtima njemu najbližih dobija posebnu snagu svjedočenjem o zločinima nad nedužnim civilima koje su tokom rata u BiH činile sve tri strane. Prkoseći odvažno, pa i po cijenu života, općeprihvaćenoj lokalnoj mudrosti ’da su neznanje i šutnja jedini načini da se iz sjećanja izbriše ono što ga truje i remeti’, Elvedin Nezirović ne može ne znati i odbija da šuti. Istančanim književnim jezikom, ali ujedno s nepokolebljivom otvorenošću, on piše u vjerujući u da će ga moć književnosti izliječiti, odvažno piše o svemu što zna. Pa i o onome o čemu se ne može govoriti.

I

Elvedin Nezirović je rođen u Mostaru, baš kao i Predrag Matvejević! Na dodjeli nagrada, osim Darije govorili su Andrea Grgić i Suzana Matvejević (kćerka Predraga Matvejevića), a moderatorica je bila Zrinka Vrabec-Mojzeš.

Topla preporuka za čitanje!!!! Ne znam, ali neke bi dane trebalo moći uokviriti,zadržati, ne pustiti da ikada završe....Ovo je bio jedan od takvih dana. Ljub!


Post je objavljen 08.10.2022. u 01:45 sati.