Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Sofia

Sofia ili Mudrost...pročitao sam da je s krajem rujna umirovljen teleskop SOFIA, koji je bio montiran na prerađenom Jumbo Jetu (Boeing 747), pa da mu dam mali hommage. Na NASA stranici je slika

gf

(ova i slijedeća slika su sa stranice NASA's Legacy of Science)
koju ste možda vidjeli uz neke astro-vijesti prošlih godina. Možda uz zloban komentar o rastrošnosti astronomskih misija, za kakvu je SOFIA obično smatrana, jer kako si možete zamisliti, takva igračka košta. NASA i DLR (za Njemačku svemirsku agenciju) su zapravo ovdje iskoristili suradnju kao platformu za test novih uređaja. Mnogo lakše-i jeftinije-je to raditi u hangaru na zemlji ili tokom rutinskog leta, nego u svemirskim uvjetima. Za civilnu upotrebu smišljen je program sa astronomskim teleskopom u infracrvenom dijelu spektra, za koji treba biti što više iznad površine zemlje.

Ideja je zapravo bila samo reciklirana iz SAD vojnog pogona 1970-tih, kada su KAO misije koristile manji, modificirani Lockheed avion za upola manji teleskop, 91.5cm (SOFIA je nosila 2.5m teleskop).

Pošto teleskopi za infracrveni dio zračenja moraju biti hlađeni-danas obično tekućim helijem-vijek trajanja svemirskih opservatorija je svega par godina, jer nije moguće poslati preveliki rezervoar sa kriogenom. SOFIA nije patila od tog problema, a također je bila fleksibilna, ako je bilo potrebno, mogla je sa bilo koje lokacije u željenom vremenu pratiti neki događaj-npr. kad je Pluton prolazio točno ispred jedne zvijezde gledan sa lokacije negdje nad oceanom, mogli su tamo doletjeti i izvršiti promatranje. Tako je prvi puta ispitana atmosfera Plutona, promatrajući kako "obrađuje" svjetlo sa pozadinske zvijezde.

Lista otkrića u koja su mjerenja sa ove opservatorije bila uključena je duga, npr. ove linije preko centralnog dijela Centaurus A koje su vidljive tim teleskopom pokazuju oblik magnetskog polja-ostatak slike je dobiven drugim uređajima, gdje se vidi samo prašina:
gf

Svejedno, ocjena agencija je bila da je cijena prevelika u odnosu na broj članaka koji su citirali korištenje instrumenta-što je glavno mjerilo današnjeg "uspjeha" u znanosti, bilo pojedinaca, bilo instrumenata ili projekata. Palac dolje. SOFIA je radila 2010 do 2022, sjećam se kako su ju u Njemačkoj planirali dok sam tamo radio, kao "svoju" misiju, i kako je jedan od direktora, kad sam ga sreo pred desetak godina (u vlaku prema konferenciji, nije išao avionom), bio poprilično zabrinut troškovima i malim brojem izlaznih članaka. Za dobru novu znanost treba vremena, a ocjena instrumenta ide svakih par godina...tu je uvijek raskorak koji je argument svima koji su protiv, a to je uglavnom konkurencija koja želi taj novac radije skrenuti u smjeru svojih projekata.

Na sreću, Webb je uspješno lansiran i morao bi, sa svojim 6.5 metarskim ogledalom za rad u infracrvenom području i te kako unaprijediti naše znanje u tom dijelu spektra. SOFIA mirno može odletjeti prema zalasku sunca, u zasluženu mirovinu.

Post je objavljen 01.10.2022. u 17:39 sati.