Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/konobarica123

Marketing

Rokanje

Potopilo nas.
Nekoliko sati padalo je kao da nikad više neće.
Strahota.
Slike koje gledaš kako se po pravilu događaju nekom drugom dogode se tebi, tvojim sugrađanima.
Vrtiš portale, TV kanale, pališ radio. Ne vjeruješ očima da voda nesmiljenom silinom bukti ulicama, odnosi sve pred sobom, ne dozvoljava otvoriti vrata automobila, trga registarske pločice, obara ljude u svoje grotlo...odnosi život.
I sve se to dogodi u nekoliko sati.
Blokiran grad. Bujica.
Kiša je doslovno tutnjala.
Ne sjećam se slične žestine ritma kapi koje strelovito zatrpavaju ulice.
Poznanica je napisala objavu kako su ona, suprug i dvoje male djece uhvaćeni u vodenom klinču autom milili kroz potopljenu ulicu prožeti dotad nedoživljenim strahom dok se razina vode naočigled povećavala.
Nekim čudom od jučerašnje apokalipse ostao je samo mulj. I spoznaja da je izgubljen jedan život.
Sve, baš sve se može nadoknaditi. I fasade, i potopljene knjige i igračke, podignuti laminati, otkinute registarske pločice... Taj život više ne.
Ispod tekstova svakakvih komentara, na radiju u kontakt emisiji svatko svoju pamet nudi.
Ono što je činjenica - na ovakvu silinu oborina, kad u svega par sati padne cijeli mjesečni prosjek kiše, teško da je itko ikada mogao računati.
Mišljenja sam da ne treba zamjerati. Ni onima što su se našli u sred nevolje na poplavljenim cestama i pločnicima, ni onima što možda nisu obavili propisno čišćenje šahtova kao ni onima što su sve to dokumentirali sa sigurne pozicije.
Treba se jednostavno zahvaliti što je sve (ako je) prošlo.
Jer, da je itko mogao predvidjeti ovakav razvoj događaja, teško da bi namjerno krenuo put grada. Održavanje i čišćenje odvodnog sustava vjerojatno je, kao i mnogi drugi poslovi, limitirano nedostatkom radne snage (iako sumnjam da bi pomoglo i da su odvodi grada upravo jučer ujutro bili ama baš svi očišćeni i prohodni do savršenstva). A oni što su dokumentirali, snimali sa svojih balkona ili iz nekog portuna - kao prvo dali su nam informaciju, kao drugo neki od njih vjerojatno nisu u mogućnosti istrčati na ulicu i nešto drugo poduzeti.
Tako da samo - ne ponovilo se.








Post je objavljen 29.09.2022. u 23:20 sati.