Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zeljkinkutak

Marketing

Vaš mozak je vremeplov

Naslov: Vaš mozak je vremeplov
Originalan naslov: Your Brain is a Time Machine
Autor: Dean Buonomano
Prevela: Snježana Ercegovac
Izdavač: Fokus
Ožujak 2019. godine
306 stranica

Knjiga se sastoji od 12 poglavlja, označenih brojevima od 1:00 do 12:00, raspoređenih u dva dijela od 6 poglavlja pod naslovima "Moždano vrijeme" i "Fizička i mentalna priroda vremena".

Vrijeme - Osoba - Godina - Način/Put - Dan

Ovaj popis riječi nije test osmišljen za otkrivanje početka demencije! Ovo je pet najčešće korištenih engleskih imenica. Činjenice da je "vrijeme" na vrhu popisa i da su dvije jedinice vremena među prvih pet jasni su pokazatelji važnosti vremena u našim životima. Počevši s opažanjem, neuroznanstvenik s UCLA-e Buonomano vodi nas kroz neprestanu gozbu ideja i izazova. Dok razmišljam o temi ove knjige, saznajem da naše intuicije i teorije o vremenu otkrivaju isto toliko o prirodi vremena koliko i o strukturi i ograničenjima našeg mozga.

Razumno je očekivati da će knjiga o vremenu započeti preciznim definiranjem pojma. Nažalost, takva definicija ne postoji, unatoč tome što su znanstvenici i filozofi stoljećima pokušavali shvatiti taj pojam.
Bilo je malo napretka od prije 1600 godina, kada je sveti Augustin rekao: "Što je onda vrijeme? Ako me nitko ne pita, znam što je. Ako želim objasniti onome tko pita, ne znam." Ne znamo ni da li vrijeme uopće postoji!

Ključno zapažanje Buonomana je da nemamo jedan unutarnji sat, već nekoliko različitih povezanih s različitim vremenskim skalama. Naši unutarnji satovi za mjerenje dana i mjeseci nemaju kazaljke za minute i sekunde, a mehanizmi koje koristimo za mjerenje kratkih vremenskih razdoblja, kao što je koliko dugo čekamo svoju šalicu kave, nemaju kazaljke za sat i dan . A ovo "načelo višestrukog sata" vrijedi i za druge životinje.

Kada razmišljamo o sjećanju, našem mentalnom zapisu događaja, od kojih je svaki na neki način vremenski žigosan, mislimo na prisjećanje na prošlost. Zapravo, jedina svrha pamćenja, s gledišta evolucije, je alat za predviđanje budućnosti. Dakle, ako se ista stvar događala pri zalasku sunca svaki dan u nedavnoj prošlosti, očekujemo da će se to dogoditi pri sljedećem zalasku sunca. Ovdje osjećaj mozga za vrijeme postaje važan za naš opstanak. Prospektivno mjerenje vremena ("Podsjeti me da odem za 5 minuta!") i retrospektivno mjerenje vremena ("Prije koliko je vremena Amy otišla?") također imaju različite moždane mehanizme.

Jedna od poteškoća u suočavanju s vremenom je to što riječ "vrijeme" koristimo u tri različita značenja, za koja neki jezici imaju zasebne riječi: predavanje o prirodi vremena, događaj koji završava na vrijeme i sastanak koji se odugovlači na dugo vremena.
Buonomano smatra da je mozak vremenski stroj iz četiri međusobno povezana razloga.

- Prisjećanje prošlih događaja i njihova vremena, kako bi se predvidjela budućnost.
- Određivanje vremena, proces sličan drugim proračunima, kao što je prepoznavanje lica.
- Stvaranje osjećaja za vrijeme; za razliku od vida ili sluha, mi nemamo vremenski organ.
- Dopuštanje mentalnog putovanja, projiciranje sebe unatrag i naprijed u vremenu.


Nije loše, ali nije ni sjajno. Tema vremena me fascinira i uvijek iskoristim priliku da saznam više o tome. Naučila sam neke zanimljive stvari u ovoj knjizi, poput toga kako je cijelo naše tijelo (preko mozga) sat. Mnogi procesi u našem tijelu i izvan njega ovise o nekoj vrsti mehanizma za mjerenje vremena, a da toga uopće nismo svjesni. Također prepričavanje ili bolje rečeno sažimanje raznih znanstvenih koncepata u kontekstu vremena bila je fantastična.




Post je objavljen 29.09.2022. u 12:58 sati.