Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Slučajno otkrivena kapela sv. Duha u Lučelnici

Jedno subotnje prijepodne mjeseca kolovoza kretao sam se autocestom A3 (GP Bregana s Repubikom Slovenijom - GP Bajakovo s Republikom Srbijom) iz smjera naplatne postaje Rugvica prema čvoru Lučko i autocesti A1 (Zagreb – Ploče). Nakon čvora Ivanja Reka GPS aplikacija Wase mi je poslala upit da li ću prihvatiti rekalkulaciju rute s kojom ću uštedjeti petnaest minuta zbog gužve na čvoru i naplatnoj postaji Lučko (A1). Objeručke sam prihvatio, a i znatiželja je proradila da vidim kuda će me odvesti. Napustio sam A3 na čvoru Jakuševec i skrenuo na A11 (Zagreb – Sisak), ali već na prvom izlazu Odra-Mlaka izašao sam s A11. Nastavio sam cestom Ž1046 (Hrašće Turopoljsko - Lukinić Brdo, D36) s kojom sam izašao iz područja Grada Zagreba i ušao u Zagrebačku županiju. Prošao sam naseljima Gornja Lomnica, Lukavec i Markuševac Turopoljski nakon kojeg cesta postaje uža i prolazi kroz hrastovu šumu. Ubrzo sam došao na raskršće s cestom Ž3108 koja vodi u Pisarovinu. GPS me je dalje vodio na cestu Ž3108 s kojom sam došao u naselje Vukomerić. Poslije Vukomerića cesta opet prolazi kroz hrastovu šumu i nakon dva kilometra sam stigao do jednobrodne drvene kapele sv. Duha koja se nalazi pored mjesnog groblja Lučelnica. Kada sam ugledao drvenu kapelicu odmah sam odlučio stati i pogledati ju izbliza.



Pisani izvori 1678. godine spominju kapelu sv. Duha koja je srušena 1704. godine, a na njenom mjestu je podignuta veća kapela.



Kapela sv. Duha dobiva današnji izgled 1935. godine. Izgrađena je u prepoznatljivom stilu turopoljskog drvenog graditeljstva pravokutnog tlocrta s poligonalno zaključenim svetištem i sakristijom. Na pročelju je plitki trijem s osam profiliranih stupova i mali zvonik obložen šindrom. U kapeli se nalazi oltar pučkog baroknog stila iz 1749. godine sa slikom Krunidbe Bogorodice te kipovi sv. Florijana i sv. Jurja (omiljeni sveci zaštitnici u Turopolju) i križni put naivnog turopoljskog kipara Mate Mihnice iz Obrezine.



Nakon kratkog odmora pored kapelice sv. Duha krenuo sam dalje cestom Ž3108. Prošao sam kroz naselja Lučelnice i Jamnice Pisarovinska te stigao u naselje Pisarovina, koje je i sjedište istoimene općine u koje spada i naselje Lučelnica. Tu sam nastavio cestom D36 u pravcu Karlovca i autoceste A1.



Karta s lokacijom drvene kapele sv. Duha u Lučelnici.



Post je objavljen 28.09.2022. u 21:04 sati.