Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/picturesfornoone

Marketing

Kovitlac različitosti... ili...(?)




Generacije… svi su počeli trabunjati o x, y, z generacijama, milenijalcima I takvim podjelama kako po godinama tako I načinu razmišljanja ili što god… sve je to meni bilo usputno jasno kroz internet ali nisam shvaćao zašto to uopće postoji tj. Zašto je nastalo a bome nije mi jasno ni sada… uglavnom, išao ja škicnuti te generacije po godištima I sve se to gradira po tome tko je kad rođen… I onda ja shvatim da ja spadam pod milenijalce što mi nema nikakve logike jer sam si ja mislil kak su to ovi kaj su se rodili nakon 2000te g…. ma reko sve je to otišlo k vrapcu…

Niš, spomenem ja to JJ I ušli mi u neku priču o svemu tomu… koliko to ima smisla ako uzmemo sredinu u kojoj živimo a ovo sve nastalo na internetu… koliko to ima smisla… koja susjedna generacija je najviše ujecala na sljedeću… da li mi vidimo sebe u toj generaciji kojoj kao pripadamo… kojim generacijama je bilo bolje ili je bolje u životu… u svakom pogledu… raspon godina se smanjuje u generacijama I gdje to vodi… uglavnom, bome smo si mi lijepo pripovedali, onak intenzivno ali bez prevelikih konflikata… I jedno veže drugo I ušli u krug… u jednom trenutku smo stali I shvatili da je ovo neiscrpna tema I da smo si lijepo popričali pa smo si odlučili čestitati na tom razgovoru…

Tko je tu kome eventualni uljez…(?)



Mislil sam neki smisleni post napisat al sam shvatil da nemam neki rep za koji se mogu primit pa da bude jedostavno… pa reda radi da pitam, koliko je ovo vama smisleno, kako u viđenju tako da I samoj činjenici da je to nastalo..?

Evo prenosim s internet te generacije za slučaj da eto netko kao I ja nema previse pojma o tome;
C/P s internet (ne ulazim u točnost podataka);

The Greatest Generation (GI Generation): 1901.-1924.

Najveća generacija prethodi tihoj generaciji i obično se definira kao period koji obuhvaća ljude rođene od 1901. do 1924. godine. Oblikovana je pod utjecajem Prvog svjetskog rata te ljude rođene u tom periodu karakterizira snažan osjećaj odgovornosti, časti, vjere i dužnosti.

The Silent Generation: 1928–1945.
U tihu generaciju uglavnom se ubrajaju ljudi rođeni prije Drugog svjetskog rata ili za vrijeme njega, a naziv potječe od njihova stava prema onome što se događa u svijetu. Naime, iako je ova generacija odrastala u teškim vremenima obilježenim ratovima i svjetskom krizom, oni ne zahtijevaju promjene, već uglavnom prihvaćaju postojeće stanje. Takvo se ponašanje pripisuje odgoju njihovih roditelja, koji su od njih zahtijevali da budu pristojni i da poštuju starije.

Baby Boom Generation: 1946.–1964.
Pripadnici baby boom generacije rođeni su između 1943. i 1960. godine, a generacija je naziv dobila po stopi nataliteta koja je u ovom razdoblju snažno skočila. Takva "eksplozija rođenja djece" povezana je s ekonomskim rastom koji je obilježio razdoblje. Niska stopa inflacije i nezaposlenosti, kao i razvoj znanosti (izum cjepiva protiv dječje paralize, kontracepcijske pilule, let u svemir...) i pozitivne društvene promjene, rezultirali su optimističnim pogledom na svijet pripadnika generacije.

Generation X: 1965.–1980.
Pripadnici generacije X rođeni su između 1961. i 1980. godine, a "X" u nazivu generacije označava prekid visoke stope nataliteta kakva je obilježila prethodno razdoblje. Generacija X nerijetko se naziva i nevidljivom ili izgubljenom budući da broji znatno manje pripadnika u odnosu na prethodnu generaciju. Zbog visoke stope zaposlenosti pripadnici generacije odrastali su bez strogog roditeljskog nadzora, zbog čega su se oslanjali sami na sebe. Također, budući da su im roditelji mnogo radili, uglavnom su gradili čvrste odnose s vlastitom obitelji i prijateljima, čemu su davali prednost nad poslom.

Millennial Generation or Generation Y: 1981.–1996.

Pripadnici generacije Y, poznati i kao milenijalci, rođeni su između 1981. i 1995. godine, a riječ je o generaciji koja je odrasla uz pametne telefone i društvene mreže. Oni ne znaju što je svijet bez tehnologije, a zahvaljujući "umreženosti" stvorili su široku mrežu društvenih kontakata i vrlo su druželjubivi.

Generation Z or iGen: 1997.–2010.
Pripadnici generacije Z rođeni su između 1996. i 2010. godine, a riječ je o generaciji koju obilježavaju nove tehnologije i društvene mreže (manje Facebooka, više Instagrama i TikToka), ali i nedostatak komunikacije, zbog čega se mnogi pripadnici bore s depresijom. Nadalje, takvoj djeci najčešće rade oba roditelja, zbog čega brzo nauče biti samostalni i ne mare za institucije kao što su crkve ili vlade. Također, budući da su im informacije nadohvat ruke, pripadnici generacije Z pažljiviji su od svojih prethodnika, a dokaz tomu je smanjeno eksperimentiranje s drogama, alkoholom, savjesno korištenje novaca, kao i manje tinejdžerskih trudnoća.

Generation Alpha: 2011.-2025.
Pripadnici generacije Alfa rođeni su nakon 2010. godine, a riječ je o tehnološki najnaprednijoj generaciji ikada. Njima je tehnologija "utkana" u genetski kod i virtualni svijet preferiraju nad fizičkim, što također otvara pitanje koliko će ova generacija bili socijalizirana. Djeca rođena u ovome periodu žive u kućanstvima gdje se često putuje, a njihovim roditeljima nije strano ni mijenjanje zanimanja i karijere.



Post je objavljen 28.09.2022. u 20:05 sati.